Újabb fosszíliákkal bővült a szegedi dinoszaurusz-kiállítás

Helyi hírek Ország

Újabb fosszíliákkal bővült a szegedi Móra Ferenc Múzeum dinoszaurusz-kiállítása, a Dunántúlon talált leleteket először szombaton, a Múzeumok Őszi Éjszakáján láthatja a közönség, amikor tárlatvezetések és előadások is várják az érdeklődőket.

Varga András, a múzeum természettudományi osztályának vezetője az anyagot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy egészen húsz évvel ezelőttig nem találtak dinoszauruszleleteket a mai Magyarország területén. A Veszprém megyei Iharkúton egy akkor még működő bauxitbánya területén Ősi Attila irányításával indult ásatás, melyen az elmúlt két évtizedben csaknem 10 ezer lelet, köztük sok dinoszauruszmaradvány került elő.

A felfedezett őshüllők közül a legismertebb az első Magyarországon megtalált dinoszaurusz, a Hungarosaurus. Ez a növényevő körülbelül 650 kilogrammot nyomhatott, 4-4,5 méteresre nőtt meg. A testét a nyakától kezdve egészen a farka végéig több száz páncélelem borította. A szegedi kiállításon a Hungarosaurustól származó csigolyát, fogat és páncélelemet is bemutatnak.

Az anyag további érdekessége a Pannoniasaurus inexpectatus, azaz “Pannónia váratlan gyíkja”, mely egyedei vízben, folyókban éltek, a kifejlett példányok pedig körülbelül 6 méter hosszúak lehettek.

A Múzeumok Őszi Éjszakáján a többi közt Ősi Attila tart előadást. Ekkor nyílik meg a közgyűjtemény új régészeti látványtára, melyet óránként vezetéssel mutatnak be a látogatóknak, csakúgy mint a múzeum állandó és időszaki kiállításait.

A Fekete házban a mai Románia területén talált ezüst- és aranykincseket mutatják be a szakemberek, Hamar Edina restaurátor pedig munkája érdekességeiről tart előadást.

A Kass Galériában a Kass, Biblia, Szentek című kiállítást ismerhetik meg az érdeklődők, és találkozhatnak Darázs József és Sejben Lajos képzőművészekkel, valamint Kóthay Gábor tervező-grafikussal Írásvédett című időszaki tárlatuk kulisszái között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.