Jogerősen hat és fél évre ítéltek egy szerb kábítószer-csempészt

Helyi hírek Ország

Hat és fél év börtönbüntetéssel sújtott csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla egy szerb kábítószer-csempészt, aki csaknem 16 kilogramm marihuánát próbált Magyarországra szállítani.

A táblabíróság különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a jelenleg 36 éves férfit, és a szabadságvesztés mellett hat évre kiutasította Magyarország területéről.
A vádlott 3000 euróval tartozott egy ismerősének, aki felajánlotta neki, hogy elengedi az adósságot, ha személygépkocsijában elrejtve kábítószert szállít Pristinából Budapestre. A vádlott az ajánlatot elfogadta, átadta autóját megbízójának azért, hogy az autóban kábítószert rejtsenek el, majd várandós élettársával együtt Koszovóból Magyarország felé indult.

A vádlott tavaly március 16-án este jelentkezett belépésre a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. A tételes vámvizsgálat során a gépkocsiból 33 csomag, összesen 15,8 kilogramm marihuána került elő. A drogszállítmány tiszta hatóanyag tartalma legalább 2,1-szerese volt a különösen jelentős mennyiség alsó határának. A szakértő megállapította, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetése előtt legalább 12 órával kokaint fogyasztott.
A büntetlen előéletű vádlott bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett.

Az ítélőtábla döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék a szabadságvesztés mértékére vonatkozó ítéletét, de a büntetést a férfinak fegyház helyett börtönben kell letöltenie.