Átépítik a Szoboszlói út – István út kereszteződést

Helyi hírek Ország

Átépítik a város egyik legforgalmasabb csomópontját, fél éven belül a jelenleginél könnyebb lesz elérni délről a városközpontot, de a Hajdúszoboszló felől érkezőknek sem kell kitérőt tenniük, ha Debrecen déli városrészeibe igyekeznek.

Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési programjában 53 csomópont átépítése szerepel. Az idei évben a Gázvezeték utca, az Egyetem téri körforgalom, valamint a már bejelentett Nagyerdei körút-Pallagi út csomópontjának átépítése után sor kerül a Szoboszlói – István kereszteződésének korszerűsítésére.

A Szoboszlói út és az István út kereszteződése Debrecen egyik legforgalmasabb csomópontja. Az évek óta növekvő autósforgalom miatt egyre nehezebb az áthaladás itt, kisebb dugók alakulnak ki – fogalmazott Orosz Ibolya Aurélia, a városrész önkormányzati képviselője.

A jelenleg is jelzőlámpával irányított csomópontban szükségessé vált a Vértesi út irányából az István útról a hiányzó balra kanyarodás lehetőségének biztosítása Hajdúszoboszló irányába. Hajdúszoboszló irányából a Szoboszlói útról pedig egy önálló jobbra kanyaródó sávon fordulhatnak majd az autósok az István útra.  A forgalmirend jobb átláthatósága, a balesetek elkerülése érdekében Hajdúszoboszló irányából, a Szoboszlói út István útra balra kanyaródó sávját meghosszabbítják. A Centrum irányából a Szoboszlói úton egy új egyenes jobbra sávot alakítanak ki, hogy a jelenleginél zökkenőmentesebben tudjon áthaladni az autósforgalom Hajdúszoboszló irányába. A déli forgalmi kapcsolatok elősegítése, fejlesztése különösen is fontos a városüzemeltetés számára, ezért a Vértesi út irányából a csomópont átépítését követően az István úton két sávon lehet majd áthaladni a város központja felé. Ez azt jelenti, hogy kibővül az István út Centrum felőli szakasza is és két sávon lehet majd közlekedni a városközpont irányába. A gyalogos átkelőt a gyalogosok biztonsága érdekében természetesen meghosszabbítják az építők.

csomopont

A korszerűsítés jelentősen segíti a Tócóskertben élők közlekedését is, hiszen az átalakítás után nő a csomópont áteresztő képessége – mondta a tájékoztatón Csaholczy Attila önkormányzati képviselő.

A csomópont átépítése az „Innovációs iparterület elérhetőségének javítása” című projekt keretében valósul meg bruttó 184 645 739 Ft-ból. A csomópontban az előkészítő munkák már megkezdődtek, az útépítés pedig a következő napokban indul. A munkák ideje alatt forgalomkorlátozásra kell számítani. A kivitelezőnek 5 hónap áll rendelkezésére a csomópont átalakítására.