Marihuánával kereskedtek Debrecenben

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság 2018. október 9-én tartott előkészítő ülésen K-K. K. elsőrendű vádlottat bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében, míg H. A. másodrendű vádlottat bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért elsőrendű vádlottat 4 év 4 hónap fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, társát 4 év fegyházbüntetéssel és 5 év közügyektől eltiltással sújtotta. Elsőrendű vádlott vagyonára 1.310.500 forint, míg másodrendű vádlott vagyonára 1.095.000 forint vagyonelkobzást rendelt el a bíróság. A vádlottak lemondtak a tárgyalás tartásáról, bűnösségükre vonatkozóan teljes körű beismerő vallomást tettek. Feltételes szabadságra legkorábban büntetésük fele részének letöltését követően bocsáthatók.

Az ítéleti tényállás szerint H. A. egy ismerősén keresztül került kapcsolatba elsőrendű vádlottal. H. A. tudta a férfiról, hogy kábítószerrel kereskedik, azonban a forrása megszűnt, ezért 2017 márciusában felajánlotta segítségét a beszerzésben. Másodrendű vádlott közölte, hogy Budapesten van egy ukrán ismerőse, akitől nagyobb mennyiségben tud marihuánát vásárolni, ezt pedig ő tovább fogja értékesíteni elsőrendű vádlottnak.

2017 tavaszán H. A. találkozót szervezett ukrán kapcsolatával, akitől először 50 gramm marihuánát vásárolt 90.000 forint értékben, amit még egy budapesti bevásárlóközpont mellékhelyiségében eladott K-K. K-nak. A férfi ezt követően haza utazott Debrecenbe, hogy ott értékesítse a kábítószert. A vádlottak a megbeszéltek szerint folytatták a tevékenységüket, pár nap múlva már 100 gramm kábítószert szereztek be ilyen módon, majd másodrendű vádlott később már 200 illetve 300 grammot vett ukrán kapcsolatától, amit továbbadott K-K. K.-nak, hogy azt Debrecenben – főleg szórakozóhelyek környékén – értékesítse.

Az előzetes megállapodásuknak megfelelően 2017. június 20-án a két férfi ismét találkozót szervezett elsőrendű vádlott debreceni lakásában, azért hogy megkapja az előző napon megvett marihuánát. A rendőrök a kábítószer átadása közben ütöttek rajta a két férfin. H. A. ruházatának átvizsgálása során a rendőrök megtalálták és lefoglalták a Budapestről hozott 280 gramm kábítószert.

Elsőrendű vádlott lakóhelyén tartott házkutatás során 27,3 gramm tömegű kábítószert, kábítószer-prekurzort, illetve új pszichoaktív anyagot nem tartalmazó növényi törmeléket, továbbá új pszichoaktív anyaggal szennyezett digitális mérleget foglaltak le. A vádlott a növényi törmeléket arra szánta, hogy annak felületére oldószerben feloldott új pszichoaktív anyagot permetezzen, és azt értékesítse a fogyasztók részére.

Dr. Fejes Sándor bíró a büntetés kiszabásakor első rendű vádlott vonatkozásában súlyosító körülményként értékelte, hogy a cselekményt próbára bocsátása ideje alatt követte el, valamint mindkét vádlott vonatkozásában a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy vádlottak büntetlen előéletűek, beismerő vallomást tettek, valamint együttműködő, megbánó magatartást tanúsítottak.

Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és védőik is tudomásul vették, így az jogerős.