Még nem vonult börtönbe a jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester

Helyi hírek

Még áprilisban ítélte öt év letöltendő börtönbüntetésre a Debreceni Törvényszék Veres Margit volt Balmazújvárosi polgármestert.

Veres Margit a vádirat szerint 2012-ben

még jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot és egy gépkocsit egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni. Balmazújváros ebben az évben 450 millió forint állami támogatási kerettel gazdálkodott.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Veres 2013-ban egy fiktív adás-vételi szerződéssel jelentősen a valós értéke alatt vett meg egy autót a nagyvállalkozó cégétől, s ezzel megvalósult a hivatali vesztegetés.

Tiba István, Balmazújváros akkori polgármestere már a nyomozati szakban kikerült az ügyből, ellene nem emeltek vádat. Pedig azt ő maga is elismerte, hogy a vesztegetésért elítélt nagyvállalkozó neki szánta azt az 5 millió forintot, amiből Veres Margitnak is jutott. A kormánypárti képviselő azt állította, kölcsönről volt szó.

Veres azóta sem vonult börtönbe, pedig június 27-én meg kellett volna kezdenie a kiszabott büntetés leülését. A 24.hu megkereste a volt polgármester védőjét, aki azt válaszolta, védence jogszerűen van szabadlábon. Az ügyvéd azt viszont már nem árulta el, hogy milyen engedély birtokában nem kell bevonulnia a volt polgármesternek.

A Debreceni Törvényszék szerint Veres Margit – bár lehetősége lett volna rá – nem kért halasztást a bíróságtól, ugyanakkor a törvényszék sem adott ki elfogatóparancsot ellene. Azt is elárulták, hogy Veres kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági elnökhöz, ami önmagában nem jelent automatikus halasztást.

A Kúria a 24.hu megkeresésére közölte, hogy Veres Margit védője felülvizsgálati indítványt nyújtott be, ám a legfelsőbb bíróság nem rendelkezett a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztéséről. Az Igazságügyi Minisztérium pedig annyit válaszolt: egyedi ügyekben a személyes adatok védelmére tekintettel nem adnak tájékoztatást.

Mindebből úgy tűnik, hogy vélhetően a Trócsányi László vezette igazságügyi tárca adott halasztást Veres Margitnak.