Nem volt meg a nyolc osztályuk, bizonyítványt hamisítottak, hogy jogsijuk legyen

Helyi hírek

A hatályos jogszabályok alapján járművezetői engedélyt az szerezhet, aki többek között alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik és ezt az előírt módon igazolja.
Az I. r. vádlott 2015 áprilisában, míg a II. r. vádlott 2015 novemberében jelentkezett képzésre egy debreceni autósiskolában. A vádlottak egyike sem végezte el a nyolc általános iskolai osztályt, ezért a sikeresen teljesített vizsgát követően ismeretlen személy által készített hamis általános iskolai bizonyítványt használtak fel annak igazolására, hogy alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek.

A benyújtott dokumentumok alapján az illetékes hatóság mindkét vádlott részére kiállította a „B” kategóriára érvényes gépjárművezetői engedélyt.

A vádlottak által felhasznált közokiratok hamis voltának megállapítását követően az illetékes
kormányhivatalok a két férfi vezetési jogosultságának szünetelését rendelték el és az okmányokat visszavonták.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakkal szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban az I. r. vádlott vonatkozásában pénzbüntetés, míg a II. r. többszörös visszaeső vádlott esetében börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.