Kamuhirdetésekkel csaltak ki pénzt a sértettektől

Helyi hírek

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség ellenük csalás vétsége miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon.

A vádlottak élettársak, a bűncselekmények elkövetésének idején nehéz anyagi körülmények között éltek, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, ezért elhatározták, hogy az egyik internetes oldalon hirdetéseket adnak fel, amelyekben műszaki cikkeket, illetve tartozékokat kínálnak eladásra.

Az árucikkekkel a vádlottak nem rendelkeztek, szándékuk és lehetőségük sem volt a hirdetésekben foglaltak teljesítésére.

2017. május hónapban egy tabletet, egy laptop-alkatrészt és egy set-top boxot kínáltak eladásra 10.000,- és egyenként 6.690,- forintért. A vádlottak a tabletet megvásárolni szándékozó sértettel megállapodtak abban, hogy azt szállítási költséggel együtt 11.500,- forintért megküldik részére, hogy a sértett az összeget átutalta az I. r. vádlott nevére nyitott bankszámlára. Az összeg tényleges átutalását követően a vádlottak a tabletet nem küldték meg a sértettnek, ezáltal neki 11.500,- forint kárt okoztak, amely nem térült meg.

A vádlottak ugyanígy jártak el a további két műszaki cikk értékesítése során is, a sértettek által az I. r. vádlott bankszámlájára történő átutalást követően a vállalt kötelezettségüket nem teljesítették, mindkét sértettnek 6.690,- forint kárt okoztak, amelyet a nyomozás során részükre megfizették.

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a vádlottak ellen 3 rendbeli társtettesként, üzletszerűen, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A tárgyalás mellőzésére irányuló vádiratban pénzbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság 11.500,- forint erejéig velük szemben vagyonelkobzást rendeljen el.