Minden második óvodát korszerűsítenek, és egy újat is építenek Debrecenben

Helyi hírek

Debrecenben 33 óvoda működik önkormányzati fenntartásban, ahol 263 csoportban 6200 óvodás korú gyermek nevelését végzik a szakemberek. Az Új Főnix Tervben az önkormányzati óvodák felét korszerűsítik, és egy újat építenek a Tócóvölgyben.A korszerűsítési programban a Liget óvoda két telephelye, a Bartók Béla úti és a Babits Mihály utcai újult meg 2017-ben. A beruházásoknak köszönhetően a kor elvárásainak megfelelő színvonalú, napelemekkel felszerelt, energiatakarékos épületekbe járhatnak az óvodás korú gyermekek. Nemcsak az épületek külső megjelenése változott, hanem a belső terek is megújultak. A Babits utcai óvoda esetében pedig a hasznos alapterület bővítésére is sor került: a felülépítményben az új gyermekmosdó, akadálymentes mosdó, és felnőtt szociális helyiségek kaptak helyet. Teljes körűen megújultak a tálaló konyhák, új beépített bútorokkal gyarapodtak az épületek.  A Bartók úti óvodára fordított európai uniós és saját forrás összege együttesen 63,3 millió Ft, a Babits utcai óvodára 60 millió Ft volt.   ovi5

Jelenleg a Nagyerdei óvodában zajlik felújítás. Nemcsak az épület külső megjelenése változik, hanem a belső terek is megújulnak.

ovi1

A terveknek megfelelően áthelyezik az épület főbejáratát a Pallagi út felé, és kialakítanak egy rendezvények lebonyolítására, szülők fogadására alkalmas közösségi teret is. A tornaszoba méretét megnövelik, új nyílászárókat és új tetőfedést kap az épület. Az udvaron futópályát alakítanak ki.

ovi2

Jelenleg is zajlik a kivitelezés, a bontási munkák befejező stádiumban, a szakági munkarészek folyamatban vannak (gyengeáram nyomvonal előkészítése, elektromos szerelési munkák). Továbbá megkezdődött a homlokzati hőszigetelő rendszer kiépítése és a homlokzati nyílászárók cseréje is. A régi pala héjazat elbontása is megtörtént. A munkálatok jelenleg a tervezett ütemben haladnak, és előre láthatóan nyáron átadásra kerül az óvoda.

ovi3

A pályázat lehetőséget biztosít itt is eszközök beszerzésére, melynek köszönhetően az intézmény infokommunikációs eszközökkel, új bútorokkal, textíliákkal  és egyéb szakmai eszközökkel gyarapszik.  A felújítás idejére a gyermekcsoportok ideiglenesen a Martonfalvi u. 21. szám alatti üres óvodaépületben nyertek elhelyezést. A Nagyerdei Óvodára fordított európai uniós forrás összege 361 millió Ft.  

További fejlesztések

2018-ban további 5 óvodát fejlesztenek 1,273 milliárd forintból. Többek között a Boldogfalva Óvoda pallagi telephelyét, az Alsójózsai Kerekerdő Óvodát, a Mosolykert Óvodát újítják fel. A Gönczy Pál Utcai Óvodát tornaszobával bővítik, emellett új óvodát építenek a Tócóvölgyben.

10 óvoda energetikai felújítását is elvégezzük 1,19 milliárd forintból: Boldogfalva Óvoda székhelye, Görgey Utcai Óvoda, Debreceni Arany János Óvoda, Sinay Miklós Utcai Óvoda, Mosolykert Óvoda kismacsi telephelye, Karácsony György Utcai Óvoda, Szivárvány Óvoda, Közép Utcai Óvoda, Lehel Utcai Óvoda. A legnagyobb volumenű fejlesztés a Jerikó utca 17. szám alatti, egy óvodának, egy szakközépiskolának, egy közösségi háznak, egy könyvtárnak és egy kollégiumnak is helyet adó épületegyüttest érinti, amelyre összességében 1,4 milliárd forintot költ az önkormányzat.

Összességében az Új Főnix Tervben 15 óvodát újítunk fel, 2,7 milliárd forintból.

A látványterveken a Nagyerdei Óvoda szerepel.

Fotók: Miskolczi János