Debrecen kapta a “legígéretesebb város” díjat

Helyi hírek

A Financial Times FDI Intelligence szaklap legígéretesebb város díját Debrecennek ítélték oda a 200-350 ezres kis- és közepes városok kategóriában, a díjat márciusban a cannes-i ingatlanváráson adják át – jelentette be a város polgármestere és a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón pénteken a helyi városházán.

Papp László és Kósa Lajos egyaránt azt emelte ki, hogy a tavalyi feltörekvő város, illetve legversenyképesebb város díjak után az újabb nemzetközi elismerés Debrecen ismertségét növeli, tőkevonzó képességének elismerését jelenti.

Kósa Lajos szerint a Financial Times díja rendkívül megtisztelő Debrecen és Magyarország számára, magyar város eddig még nem nyert ilyen díjat egyik kategóriában sem. Miskolc 2010-ben a kisvárosok kategóriában negyedik, Budapest ugyanabban az évben az európai jelentőségű városok kategóriában harmadik lett – jelezte a miniszter.

A politikus helyes döntésnek nevezte a Modern városok programot, s – mint mondta – a mostani debreceni siker is megerősíti a magyar kormányt abban, hogy a magyar vidéki nagyvárosok fejlesztése kulcskérdés az ország felemelkedése, dinamizálása terén. Hozzátette: a legígéretesebb város cím elnyerése 200 ezer debreceni közös erőfeszítésének elismerése.

Papp László polgármester Debrecen egyre növekvő nemzetközi ismertségéről, gazdaságfejlesztési törekvéseinek visszaigazolásáról, tőkevonzó szerepének elismeréséről beszélt.

Szavai szerint a világszerte meghatározó, nemzetközi, gazdasággal és pénzügyekkel foglalkozó napilap, a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó egysége, az FDI Intelligence szerint a kategóriájában a legkiemelkedőbb tőkevonzási stratégiával Debrecen rendelkezik, ezért 2018-2019-ben “A jövő európai városa” címet viselheti.

A működőtőke-vonzási stratégiája alapján Debrecen végzett az első helyen kategóriájában, brit, bolgár, cseh, szerb és finn városokat megelőzve. Ezzel olyan városok klubjába lépett be, amelyek valóban Európa legnagyobb gazdasági potenciáljával rendelkeznek. Kategóriájukban olyan városok lettek ugyanis elsők, mint például Barcelona, Birmingham, Bordeaux vagy Limerick – sorolta Papp László.

Megemlítette, hogy az elmúlt három évben több mint 200 milliárd forint működőtőke érkezett a városba, amiből 130 milliárdot meghaladó a külföldi tőkebefektetés. A fejlesztésekkel több mint négyezer új munkahely jött létre a városban.

Debrecen önálló befektetés-ösztönző politikával rendelkezik, s a helyi repülőtér mellett megkezdődött az ország legnagyobb ipari parkjának a kialakítása – mutatott rá a polgármester, aki szerint mindez hozzájárult a cím elnyeréséhez.

1 thought on “Debrecen kapta a “legígéretesebb város” díjat

  1. Valóban szép a város,de az autóbusz pályaudvar és környéke kritikán aluli, azt látták az Illetékesek ?
    Szerintem előszőr arra kellene költeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.