Hiába lopta el az utasbiztosítási kötvényt, őt is kirabolták

Helyi hírek

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a két vádlott ellen rablás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

2017. május 17-én hajnali 3 óra körüli időben az I. r. fiatalkorú vádlott ismerősei táraságában, míg a II. r. vádlott egyedül tartózkodott Debrecenben a vasútállomás várótermében. A II. r. vádlott rövid időre elaludt, ez idő alatt egy férfi ellopott tőle egy utasbiztosítási kötvényt, amelyről tévesen azt hitte, hogy az kedvezményes utazásra jogosító okirat. A II. r. vádlott miután felébredt, észlelte, hogy nincs meg a kötvénye, ezért elindult, hogy felkutassa azt a személyt, aki ellopta.

A pénztárak közelében felismerte, majd felszólította arra, hogy adja vissza az iratot és ezzel egyidejűleg őt kétszer arcul ütötte. A férfi a felszólításnak nem tett eleget, hanem elindult a vágányokon keresztül és felszállt a Fehérgyarmatra tartó vonatra. A vitát észlelve az I. r. fiatalkorú vádlott felajánlotta a II. r. vádlottnak, hogy segít visszaszerezni a biztosítási kötvényét.

A két vádlott is felszállt a vonatra, majd a szerelvény egyik fülkéjében megtalálták a férfit. A II. r. vádlott újra felszólította, hogy adja vissza neki a biztosítási kötvényét. Ennek eleget is tett, de az I. r. fiatalkorú vádlott hirtelen megragadta a nyakát, majd őt megütötte és a nadrágja zsebéből ellopott 1.000 Ft-ot.

A II. r. vádlott ezután a férfi kezeit az üléstámlához nyomta, majd ő is átkutatta a zsebeit és elvett tőle 560 Ft-ot, az I. r. vádlott is újra átkutatta és elvett tőle 1 doboz bontatlan cigarettát.
Ezek után a vádlottak a férfival együtt leszálltak a vonatról, visszamentek a vasútállomás
csarnokába, majd a sértett értesítette a rendőrséget.

A sértett az őt ért támadás következtében sérülést nem szenvedett, de közel 2.000 Ft kára keletkezett, amelyből 1.000 Ft az I. r. fiatalkorú vádlottól történt lefoglalás és kiadás útján megtérült.

A II. r. vádlottat kóros elmeállapota képtelenné tette az elkövetett bűncselekmény társadalomra veszélyességének felismerésére és az ennek megfelelő magatartás tanúsítására.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottak ellen rablás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban az előzetes letartóztatásban lévő I. r. fiatalkorú vádlott vonatkozásában javítóintézeti nevelés elrendelésére, míg az ideiglenes kényszergyógykezelés hatálya alatt álló II. r. vádlott vonatkozásában felmentésére és egyidejűleg kényszergyógykezelésének elrendelésére tett indítványt. A járási és nyomozó ügyészség a meg nem térült kárösszeg erejéig mindkét vádlott vonatkozásában vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.