Felújították a Híd utcai orvosi rendelőt

Helyi hírek

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjában 11 orvosi rendelő felújítását vállalta a debreceni önkormányzat a Területi és Településfejlesztési Operatív Programban, összesen 800 millió forint értékben. A program negyedik állomásaként elkészült a Híd utcai rendelő korszerűsítése.

Az épületben három házi gyermekorvosi és nyolc területi védőnői körzet működik. Az egészségügyi alapellátást egy 1975-ben épült, felújításra szoruló 225 m2 alapterületű rendelő és védőnői tanácsadó biztosította.    180131-hid-utca-orvosi-rendelo-atadas-SzD-KA_52   

A megvalósuló fejlesztés célja volt a jó minőségű közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése. A projektben érintett épület felújításával, az eszközpark fejlesztésével lehetővé vált a munkafeltételek minőségének javítása, a minőségi ellátás feltételeinek biztosítása.

180131-hid-utca-orvosi-rendelo-atadas-SzD-KA_1

Az energiahatékonyság elérése érdekében megfelelő hőszigetelő képességű műanyag nyílászárókat építettek be, a homlokzatot szigetelték, valamint megtörtént a belső tér teljes körű szakipari (elektromos, gépészeti rendszer) felújítása. A gazdaságosabb, korszerűbb üzemeltetés érdekében megújuló energiaforrásként napelemeket helyeztek el a tetőn.

180131-hid-utca-orvosi-rendelo-atadas-SzD-KA_79

A Debrecen Smart City stratégiájának részeként kiépülő Városirányítási Központ energetikai alrendszeréhez csatlakozó okos mérők, érzékelők kiépítésével nyomon követhető és optimalizálható az épület energiafelhasználása.

Az épület megközelítése és a belső terekben történő közlekedés is akadálymentessé vált, és mozgáskorlátozottak által is használható vizesblokkot is kialakítottak. Az udvarfelújítás keretében többek között akadálymentes parkolót, egy fedett, zárható kerékpártárolót és a babakocsik biztonságos tárolása érdekében a bejáratok mellett egy erre alkalmas tárolót is kialakítottak.

180131-hid-utca-orvosi-rendelo-atadas-SzD-KA_83

A pályázati forrásból a házi gyermekorvosok és a területi védőnők számára kartonozó szekrényeket, vizsgálóágyat, gyógyszerszekrényeket, várótermi padokat, pelenkázókat és további, az alapellátás működtetéséhez kisebb eszközöket vásároltunk.

A fejlesztéssel érintett házi gyermekorvosok által ellátandó lakosságszám közel 3400 fő, a praxisokba bejelentkezettek száma 2943 fő. A 8 védőnői körzetben a területi védőnők megközelítőleg 2000 gyermeket gondoznak.180131-hid-utca-orvosi-rendelo-atadas-SzD-KA_95

A méhnyakrák korai felismerését szolgáló, 2015-ben indult védőnői méhnyakszűrésre városunkban a TOP-os pályázatok támogatásáig három védőnői tanácsadóban volt lehetőség (Ibolya utca, Víztorony utca, Bajcsy-Zsilinszky utca). A fejlesztés által a Híd utcai védőnői tanácsadó is rendelkezik már a méhnyakszűrő programhoz szükséges eszközökkel.

A beruházás 64 millió forintos, 100 százalékos uniós támogatás mellett valósult meg, valamint 4 millió forint értékben történt eszközbeszerzés.

180131-hid-utca-orvosi-rendelo-atadas-SzD-KA_6

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjában 11 debreceni orvosi rendelő felújítását vállalta az önkormányzat. Négy helyszínen: az Apafi, a Cegléd, a Híd és a Víztorony utcán elkészült a felújítás. Jelenleg négy rendelőben dolgoznak: a Szentgyörgyfalvi utca 7. .szám alatt (Józsán), a Böszörményi út 136. szám alatt, a Füredi út 42. szám alatt és a Pósa utca 1. szám alatt. Hamarosan elkezdődik a munka a Jánosi utca 14. szám alatt, majd a Bajcsy-Zsilinszky utca 32. szám alatt és a Szabó Pál utca 61-63. szám alatt. Emellett a debreceni önkormányzat 18 millió forint saját forrásból korszerűsítette a Kassai út 117. szám alatt rendelőt is. A felújítási programra európai uniós és saját forrásból összesen 800 millió forintot költ Debrecen.