Karácsonyi díszkivilágítás Debrecenben

Ma meggyújtják a harmadik adventi gyertyát Debrecenben – programok vasárnap

Helyi hírek

Keresztény és zsidó hívek is gyertyát gyújtanak, lesz kézműves foglalkozás és zenés programok is várják a debrecenieket.December 17. (vasárnap)

11.00-12.00 kézműves foglalkozás a DMK szervezésében

14.00 Megjövendölve volt régen

adventi és karácsonyi dalok, énekek, köszöntők a magyar néphagyományból

Bárdosi Ildikó és zenésztársai közreműködésével

 

16.00 Makám-karácsony

A Makám a legszebb adventi, karácsonyi énekeit mutatja be az elmúlt tizenöt év terméséből.

A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése. A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno-avantgard kelet-közép- európai követeként robbant a zenei életbe, a 90-es évek lemezein az afro-amerikai zene, a dzsessz elemei ötvöződtek a Makám hangzásvilágába, a zenekar legújabb korszakát tematikus, vokális lemezek sora jelzi. A rendszeres külföldi fesztivál meghívások mellett a Makám a hazai zenei élet aktív részeseként évente közel száz koncertet ad.

Vekerdy Tamás írja ajánlójában: „A lélek, az idő miféle mélységeiből, a tájak miféle messzeségeiből zeng fel ez a zene, szól ez a dal? Mit rejt a népek lelke, mit rejtenek a népek lelkei? Utoljára talán gyerekkorunkban volt meg ez az átjárás idők, népek és távolok közt, mert bennünk, magunkban fedeztük fel mindezt…”

A zenekar tagjai: Boros Attila – akusztikus basszusgitár | Eredics Dávid – klarinét, szaxofon, kaval, furulya | Keönch László – dob, ütőhangszerek | Magyar Bori – ének | Krulik Zoltán – akusztikus gitár, ének, Kuczera Barbara – hegedű, ének

Harmadik adventi gyertyagyújtás

16.45 énekes hagyományőrzők vonulása a Régi Városházától, kísér Bíró Imre és zenekara

17.00 MÁRIA: adventi gondolatok a város karácsonyfája mellett, Széles Diána alpolgármesteri köszöntője, az adventi koszorú harmadik gyertyájának meggyújtása a történelmi egyházi felekezetek lelkészeinek áldásával, Püskiné Szécsi Judit református lelkipásztor és Pető Albert baptista lelkész adventi gondolatai. Közreműködnek az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, a Debreceni Népi Együttes és a Makám zenekar.

18.00 Hanukai gyertyagyújtás lesz Debrecenben, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Debreceni Zsidó Hitközség szervezésében a Piac uta és Bajcsy Zsilinszky utca sarkán.

Adventi Dallamok – 19.00

Adventi Dallamok címmel jótékonysági fellépés lesz december 17-én este 7 órakor a Kölcsey Központ Nagytermében. A gálakoncert célja, hogy az összegyűjtött adományokkal, felajánlásokkal a debreceni önkormányzati óvodák támogassák. Az Adventi dallamok jótékonysági gálakoncertünket a gyerekekből álló Lautitia Kóruscsalád nyitja meg, akik zenei kíséretéről Kovács László Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes és Kiváló Művész vezetésével a Kodály Filharmonikusok Debrecen gondoskodik. A nyitó produkció után az MTVA komolyzenei tehetségkutatójának ifjú virtuóz tehetségei lépnek a színpadra, és varázsolják el  a támogató közönséget, akik egy-egy darabot Déki Lakatos Sándor Liszt Ferenc-díjas hegedűművésszel is előadnak. E kiváló produkciók után könnyedebb zenei átvezetéssel betekintést nyújtunk a könnyűzene világába, ahol Molnár Ferenc Caramel adja elő sokak számára ismert dalait.  A szerzemények zenekari kíséretét a Kodály Filharmonikusok Debrecen biztosítja.

Fellépők és Közreműködők: Lautitia Kóruscsalád Debrecen, vezényel Nemes József karnagy. Virtuózok. Molnár Ferenc Caramel Fonogram- és BRAVO-díjas énekes. Kodály Filharmonikusok Debrecen, vezényel Kovács László karmester. Déki Lakatos Sándor Liszt Ferenc-díjas prímás.

Jegyek: 5 500 Ft, VIP jegy: 15 000 Ft

Online jegyvásárlás: www.jegy.hu

További információk: http://www.fonixinfo.hu/adventi-dallamok-cikk