Debrecen és Nyíregyháza is szeretné: legyen 2×2 sávos a 4-es főút

Helyi hírek

A rendkívül forgalmas Debrecen-Nyíregyháza közötti szakaszt szeretné kiszélesíteni a két szomszéd nagyváros.Együttműködési megállapodást köt Debrecen és Nyíregyháza – derül ki a jövő heti közgyűlés egyik előterjesztéséből. A Papp László nevén futó projekt hosszú távú együttműködést szorgalmaz.

A megállapodás célja, hogy Debrecen és Nyíregyháza, mint Magyarország keleti részének – az Észak-Alföldi régiónak – meghatározó városai között jelenleg is meglévő partneri kapcsolatok intézményesített keretek között tovább erősödjenek, a két város és a hozzájuk kapcsolódó térségek gazdasági, kulturális és idegenforgalmi fejlődését előmozdítsák, oktatási programjaikat, képzési struktúrájukat összehangolják.

Az előterjesztés szerint a két város kiemelten fontosnak tartja a régió közlekedési feltételeinek javítását, a közúti és a vasúti közlekedés fejlesztését, melyre tekintettel

kezdeményezik Magyarország Kormányánál a 4-es számú főút Debrecen és Nyíregyháza közötti szakaszának 2 X 2 sávosra történő fejlesztését.

A régió fejlődése érdekében szükségesnek tartják a 100-as vasúti fővonal további, Záhonyig tartó fejlesztését, valamint a Debrecen-Nyíregyháza közötti elővárosi vasúti közlekedés feltételeinek kialakítását.

Kiemelkedő jelentőségűnek tekintik a légi közlekedés fejlesztését, melynek két sarokpontja – a Debreceni Nemzetközi Repülőtér, mint a nemzetközi utasforgalom keletmagyarországi központja; – illetve az 50 éves múltra visszatekintő Nyíregyházi Regionális Repülőtér, mint pilótaképzési központ, valamint üzleti, turisztikai célállomás.

További részletek itt olvashatók. A közgyűlés december 14-én tárgyalja az előterjesztést.