Az anya tapasztalatlansága vezetett az 5 hónapos gyermekének halálához

Helyi hírek

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlott ellen halálos közúti baleset gondatlan
okozásának vétsége emiatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon.

A vádlott 2016. augusztus 5-én a nappali órákban, ideális út- és látási viszonyok között vezette a család személygépkocsiját a 35. számú főúton, Hajdúböszörményből Debrecenbe tartott.

Az autóban utasként tartózkodott a férje, valamint a hátsó ülésén becsatolt biztonsági
gyermekülésben az 5 hónapos fia.

Az asszony haladása során egy járműszerelvény előzésébe kezdett, azonban annak befejezése előtt észlelte, hogy a menetiránya szerinti bal oldali sávban gyorsan közeledik felé egy személygépkocsi. Erre úgy reagált, hogy egy hirtelen kormánymozdulattal visszatért a
menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba, azonban ekkor elvesztette uralmát az autó felett, a jármű megcsúszott és megpördült, ismét áttért a menetiránya szerinti bal oldali sávba, ahol az autó hátsó része nekiütközött az abban a sávban szabályosan, Hajdúböszörmény felé haladó gépkocsi elejének.

Az ütközés következtében a vádlott gépkocsijának hátsó ülésén utazó gyermek olyan súlyos,
életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

A balesetben érintett másik gépkocsiban utazó két személy, valamint a vádlott férje 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádlott súlyosan megsérült, 8 napon túl gyógyuló sorozat bordatörése keletkezett.

Az asszony a balesetet megelőzően 2 évvel szerzett gépjárművezetői engedélyt és kevés vezetési gyakorlata volt. Cselekményével az előzésre vonatkozó KRESZ előírásokat szegte meg.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlott ellen halálos közúti baleset gondatlan
okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Hajdúböszörményi Járásbíróságra. A vádiratban felfüggesztett fogház és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta.