Elkészült az Apafi utcai orvosi rendelő – fotók

Helyi hírek

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának részeként 11 háziorvosi rendelő felújítását végzi el, az egészségügyi alapellátás javítására a város 800 millió forintot költ.
Debrecenben 83 háziorvosi, 42 házi gyermekorvosi és 49 fogorvosi területi ellátási kötelezettséggel működő körzetben és 62 területi védőnői körzetben érhető el az egészségügyi alapellátás. Az összesen 236 körzetből 64 egészségügyi körzet ellátásának fejlesztését kívánja az önkormányzat megvalósítani a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében benyújtandó pályázatokból.

Az Új Főnix Terv célja, hogy egyaránt koncentrál a város polgárainak hétköznapi életét könnyebbé, komfortosabbá tevő fejlesztésekre.

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programja részeként most elkészült az Apafi utcai, teljesen felújított háziorvosi rendelő is Debrecenben. A felújítás célja az egészségügyi szolgáltatás javítása, az egészségügyi alapellátó-rendszer eredményességének és hatékonyságának fokozása, az épület infrastrukturális feltételeinek korszerűsítése volt.

Az 1973-ban épített társasház földszintjén található a külön bejárattal rendelkező, 145 m2 hasznos alapterületű rendelő-egység. Az Apafi u. 30 sz. alatti ingatlanban két háziorvosi (a 44-es és a 45-ös) körzet működik. A két háziorvosi körzet lakosságszáma 2016. évben összesen 3710 fő volt, a praxisokba bejelentkezettek száma 2967 fő volt. A napi betegforgalom praxisonként átlagosan mintegy 70 fő.

171009-apafi-utca-haziorvosi-rendelo-atadas-PL-MJ_11

A rendelő meglehetősen leromlott állapotú, korszerűtlen és elavult volt, nem biztosította a megfelelő feltételeket a megnövekedett egészségügyi feladatok ellátásához. A rendelők, várók falfelületei, padlói elhasználódtak, helyenként a burkolat hiányos volt. A nyílászárók régi fa, ill. hőhidas fémszerkezetűek voltak, melyek az elmúlt évek alatt elvetemedtek, s nem záródtak jól. A rendelők teljes elektromos és gépészeti hálózata elavult, elöregedett. A fűtés helyiségenként régi gázkonvektorokkal – gazdaságtalanul – működtek. Az épület akadálymentesítése pedig már évek óta fennálló hiányosság volt.

A felújítás lehetővé tette az ingatlan infrastruktúrájának (eszköz, épület) korszerűsítését, a háziorvosok munkafeltételeinek javítását, a környezettudatosságot (környezetbarát technológiák és anyagok alkalmazása). Megtörtént a nyílászárók cseréje megfelelő hőszigetelő képességű műanyag nyílászárókkal, a határoló szerkezetek belső oldali szigetelést kaptak, ezáltal csökkent a rendelő hőigénye, illetve korszerű szellőzőrendszerrel minimalizálható a hővesztesége. A rendelők számára közös hűtő-fűtő rendszert alakítottak ki, melynek hőtermelője egy kültéri telepítésű levegő-víz hőszivattyú. Továbbá új vízellátó és szennyvízelvezető rendszert is kialakítottak. A belső tér teljes körű szakipari, elektromos, gépészeti felújítása is megvalósult.

171009-apafi-utca-haziorvosi-rendelo-atadas-PL-MJ_18

A felújítás keretében projektarányos akadálymentesítés történt. A felújítást követően az épület megközelítése és a belső terekben történő közlekedés is akadálymentessé vált, valamint a mozgáskorlátozottak számára külön vizesblokkot, az épület környezetében pedig akadálymentes parkolót is kialakítottak.

Az épület a fejlesztés eredményeképpen a fajlagos fenntartási költségek tekintetében energiatakarékossá, gazdaságossá vált, hiszen az okos mérők, érzékelők kiépítésével nyomon követhetővé és optimalizálhatóvá vált az épület energiafelhasználása.
A pályázati forrásból az elhasználódott, elavult bútorok, berendezések (vizsgálóágy, fogasok, íróasztalok, székek, műszerasztal, gyógyszerszekrény, hűtő, kartonszekrény, valamint a várótermi padok) cseréje valósulhatott meg. Az eszközök, berendezések cseréje 2.030.000 forint volt.

171009-apafi-utca-haziorvosi-rendelo-atadas-PL-MJ_2

Az Apafi utcai orvosi rendelő infrastrukturális fejlesztése bruttó 44.166.712 forintból valósult meg.

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának részeként a 800 millió forintból megújuló 11, fejlesztéssel érintett háziorvosi rendelők az alábbiak:

Híd u. 14. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
Bajcsy-Zsilinszky u. 32. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
Füredi u. 42. sz. alatti háziorvosi, fogorvosi rendelő,
Szentgyörgyfalvi u. 7. szám alatti házi gyermekorvosi, fogorvosi rendelő,
Cegléd u. 6. sz. alatti háziorvosi rendelő, (most készült el)
Apafi u. 30. sz. alatti háziorvosi rendelő, (most készült el)
Jánosi u. 14. sz. alatti háziorvosi rendelő,
Szabó Pál u. 61-63. sz. alatti háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
Víztorony u. 11. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
Böszörményi út 136. sz. alatti házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó,
A Nagysándor-telepi háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelő, védőnői tanácsadó másik épületben, a Pósa u. 1. szám alatt kap helyet.

Az Apafi utcai rendelővel egyidőben elkészült a Cegléd utcai is, zajlik a felújítás a Híd utcai, a Víztorony utcai és a Szentgyörgyfalvi utcai rendelőkben. A többi épületben előkészítés alatt álla korszerűsítés.

A debreceni önkormányzat emellett saját forrásból felújította a Kassai út 117. szám alatti háziorvosi rendelőt is 18 millió forintból.