Rekordot döntött a nyári forgalom a debreceni repülőtéren

Gazdaság Helyi hírek

Minden idők második legerősebb havi utasforgalmát produkálta augusztusban a Debrecen Airport. 2017. augusztusában 15%-kal többen, mintegy 38 060 légi utas használta Magyarország második legforgalmasabb repülőterét.                                       

Debrecen Airport 2016. augusztus 2017.  augusztus Növekedés
Utasforgalom (fő) 33 080 38 060 + 15%

 

Debrecen Airport 2016. JAN-AUG 2017. JAN-AUG Változás
Utasforgalom (fő) 203 660 214 820 + 5%

Tamás László, a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója a 2017-es augusztusi és első nyolc hónapos eredményeket örömmel summázta: “A Debrecen Airport első nyolc havi utasforgalmát a javuló kihasználtságot mutató menetrend szerinti járaratok mellett a különösen élénk nyári charterforgalomnak köszönhetjük. Az év utolsó 4 hónapjára is optimisták vagyunk, hiszen az előfoglalási trendek és a kereslet rendkívül bíztató. Március végétől kezdve már összesen hét európai és izraeli régióval van közvetlen menetrend szerinti összeköttetése Debrecennek. 2017-ben még jelentősebb turistaforgalmat prognosztizálunk Debrecenben ill. a kelet-magyarországi régiókban és a határokon túl is. Az ukrán állampolgárok számára június 11-én életbe lépett EU-s vízummentesség kedvezően hat a Kárpátaljáról Nyugat-Európába és Izraelbe induló turistaforgalomnak és a charterjáratoknak is. Bizakodóak vagyunk, hogy a Kárpátalja lakóinak számára is mi leszünk a régiót kiszolgáló repülőtér és tovább nő az érkező külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma ill. a régió szállodáinak kihasználtsága is.

A nyár vége legnagyobb híre pedig a 2017. december 18-án induló Moszkva járat volt, amellyel 8-ra bővül a menetrend szerinti járatok száma a Debrecen Airportról és a régiós repülőterek közül egyedül Debrecenből lesz közvetlen légi összeköttetés az orosz fővárosba. A nyári hónapokban közel 108 000 légi utas fordult meg a Debrecen Airporton, mivel a desztinációs portfoliónk mindenki számára biztosította a legmegfelelőbb nyári vakációt. Élénkül a kereslet Hajdú-Bihar megye mellett  Szabolcs-Szatmár-Bereg, BAZ és Békés megyéből is. A charter járatok iránt az egész szezonban túlkereslet volt, a napfény szerelmeseinek már 4 országban biztosítunk üdülést: Görögországban, Törökországban ill. Bulgáriában és Egyiptomban is. A kultúrára, vallási turizmus és városi vakációra szomjazók, Nyugat-Európa és Izrael nagyvárosait kereshetik fel közvetlen járatokkal ill. a hálózati partner-légitársaságunkkal a Lufthansával Európa legjobb repülőterén, a müncheni repülőtéren keresztül egyetlen átszállással öt kontinens, több mint száz úti céljára utazhatnak el a Debrecen Airportról hetente háromszor.

      2017-es szeptemberi desztinációs portfolió

Desztináció Ország Légitársaság/Utazásszervező Típus
London-Luton Egyesült Királyság Wizz Air menetrend szerinti
Eindhoven Hollandia Wizz Air menetrend szerinti
Paris-Beauvais Franciaország Wizz Air menetrend szerinti
Milano-Bergamo Olaszország Wizz Air menetrend szerinti
Malmö Svédország Wizz Air menetrend szerinti
Tel Aviv Izrael Wizz Air menetrend szerinti
München Németország Lufthansa menetrend szerinti
Antalya Törökország Corendon/Sun and Fun Charter
Korfu Görögország Travel Service/IBUSZ Charter
Zakythos Görögország Travel Service/IBUSZ Charter
Burgasz Bulgária Bulgarian Air/Robinson Charter
Drezda Németország Germania/Salamon Reisen beutazó charter
Hurghada Egyiptom AMC/ETI Magyarország Charter

A Debrecen Airportról:

A Debrecen Airport Magyarország második legnagyobb, schengeni kritériumoknak is megfelelő repülőterét 2016-ban több mint 284 000 utas kereste fel. 2017. végére több mint 300 000-es utasforgalmat prognosztizál a Wizz Air bázisnak illetve Lufthansa City Line menetrend szerinti és az erős nyári charter forgalomnak köszönhetően. A repülőteret üzemeltető Xanga Cégcsoport és Debrecen Város Önkormányzata is elkötelezett, hogy minél több charter és menetrend szerinti járatot valamint cargo járatot is üzemeltessen a Debrecen Airportról és ennek érdekében, aktív tárgyalásokat folytat számos nemzetközi légitársasággal természetesen az egyéni utasok és üzleti utazók reális igényeit szem előtt tartva. A repülőtér katalizátor szerepe a régió turizmusában valamint Kelet-Magyarország gazdasági fejlődésében megkérdőjelezhetetlen.