Elhatárolódik Putyin kitüntetésétől a Debreceni Egyetem egyik tanszéke

Helyi hírek

A Debreceni Egyetem Általános Jog Karának Alkotmányjogi Tanszéke közleményben határolódik el Vlagyimir Putyin díszpolgárrá való kinevezésétől.

Mint megírtuk, múlt héten döntött úgy az egyetem vezetősége, hogy civis honoris causa (díszpolgár) címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, mert “mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks 2 beruházásban”.

Az Alkotmányjogi Tanszék Facebookon jelentetett meg egy közleményt, amelyben azt írják, elhatárolódnak a Debreceni Egyetem Szenátusának döntésétől, amely értelmében az Egyetem díszpolgári címet adományoz Putyinnak.

 A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk

– olvasható a közleményben.

Az egyetem törölte az értékelési lehetőséget a Facebook-profiljáról, mivel ezres számban egyesre értékelték az intézményt múlt héten.