Felkészültek a misszióra

Helyi hírek

A koszovói békét őrző MH KFOR Kontingens tizenhetedik váltásának katonái vizsgáztak a kiutazásuk előtti felkészítést záró gyakorlaton június 29-én, csütörtökön. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárra épülő kontingens egyenruhásai a hajdúhadházi gyakorlótéren adtak számot tudásukról.

Szakadó esőben is sikeresen zajlott a katonák missziós felkészülésének egyik legismertebb mozzanata, a tömegkezelési feladat. Az imitált szituáció szerint a sokszor elismételt felszólításoknak a hőzöngők nem tettek eleget – sőt egy csoportjuk rá is támadt a KFOR-erők sorfalára -, ezért a katonák parancsot kaptak az oszlatásra. A békefenntartók munkáját a feléjük dobált tárgyak is nehezítették, ráadásul a tüntetők felgyújtották a barikádokat, sőt Molotov-koktélokat dobáltak a katonák felé. A békefenntartók azonban végül végrehajtották a feladatukat és feloszlatták a tüntetőket.

Varga István alezredes, az MH KFOR Kontingens tizenhetedik váltásának parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a többnapos zárógyakorlaton a kontingens katonái számot adtak arról, hogy mit tanultak az elmúlt hónapokban. „Felkészítettük katonáinkat járőrözési feladatok végrehajtására, ellenőrző-áteresztő pontok létesítésére, működtetésére, védett objektumok őrzés-védelmére, kiemelten fontos személyek, illetve konvojok kísérésére, valamint a tömegkezelési gyakorlatokra is” – ismertette az elsajátított feladatokat az alezredes. Hangsúlyozta: „Magyarországnak fontos a Nyugat-Balkán biztonságának megteremtése, Koszovóbban pedig a misszió kezdete óta jelen vagyunk. Eddig közösen, több nemzettel láttunk el feladatokat, most a huszonkilenc nemzet között, mi egy külön, önálló zászlóaljat alkotunk.

A Magyar Honvédség egyik legjelentősebb missziós területére több mint háromszázötvenen fognak kiutazni a nyár végén.

Fotó: Tischler Zoltán