Húsz “szelektív szigetet” szüntetnek meg Debrecenben

Helyi hírek

Húsz helyen számolta fel a debreceni önkormányzat a szelektív hulladékgyűjtő szigetet annak érdekében, hogy megszűnjön az illegális szemétlerakás. Az átalakításra azért volt szükség, mert naponta több mint egy tonna illegális szemetet raktak le egyes szigetek környékén.

2002-ben indult el a szelektív hulladékgyűjtő szigetek telepítése Debrecenben. Eddig 196 helyen lehetett üveg, papír és műanyag hulladékot elhelyezni a városban. A kialakított lerakók közül azonban több helyen nem az edényzetbe, hanem mellé rakták a szemetet és sok esetben nemcsak a megjelölt típusokat, hanem kommunális és zöld hulladékot is. Ennek következtében egyes szigetek körül illegális szemétlerakók alakultak ki. Csak 2017-ben eddig 200 tonna illegális szemetet kellett  elszállítani a szigetek mellől.

Az illegális szemétlerakóvá változtatott szelektív szigetek miatt többször fordultak a környéken élők segítségért az önkormányzathoz. A probléma megoldása érdekében 2017 júniusának első napjaiban felszámoltatta a város a húsz „legfertőzöttebb” helyen lévő szelektív hulladékgyűjtő szigetet. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy ahol megszűnt a szelektív sziget, ott megszűnt az illegális szemétlerakás is.

A felszámolt szelektív szigetek környékén élők ingyenesen igényelhetnek úgynevezett sárga fedelű hulladéktárolót a szolgáltató ügyfélszolgálatán (Debrecen, Vígkedvű Mihály utca 7.) Ebbe az edényzetbe műanyag és papír hulladékot lehet elhelyezni, az üveghulladékot pedig a még működő szigetekhez vagy a Lakossági hulladékudvarba (Debrecen, István út 138.) lehet beszállítani. Az  sárga kukák használatával csökkenthető a kommunális hulladék mennyisége és ezzel együtt a szolgáltatásért fizetett szemétdíj is.

 

Megszűnt szigetek
1. Ladik utca 3.
2. Gázvezeték utca – Tégláskert utca
3. Balogh Mihály utca – Balaton utca
4. Monostorpályi út (Paci buszforduló)
5. Gázvezeték utca – Egyletkert utca
6. Galamb utca 41.
7. Ábel utca – Sólyom utca
8. Veres Péter utca – Vay Ádám utca
9. Veres Péter utca – Juhász Géza utca
10. Veres Péter utca – Kiss József utca
11. Budai Nagy Antal utca 134.
12. Lilla Téri Általános Iskola
13. Tessedik Sámuel utcai játszótér mellett
14. Ruyter utca (Zsuzsi Erdei Vasút végállomás mellett)
15. Vámospércsi út 20/a.
16. Vámospércsi út 84. (a DRKK előtt)
17. Létai út (Gázcseretelep mellett)
18. Mátyás király utca 17. (COOP ABC mellett)
19. Sámsoni út – Apafája utca
20. Monostorpályi út 107.