„DASE 110” jubileumi találkozó

Egyetem Helyi hírek
A debreceni agrár-felsőoktatás első sportegyesületének 110 éves évfordulójának ünnepe.

Dombormű-avatás, öregfiúk labdarúgó-bajnokság, szakosztályi találkozók – mintegy százötvenen nosztalgiáztak szombaton a debreceni agrár-felsőoktatás első sportegyesületének 110 éves évfordulója alkalmából a Böszörményi úti campuson.

Győzelemmel ünnepelte alapításának 110. évfordulóját az első debreceni agrár-felsőoktatási sportegyesület, a DASE. A csapat az „Egy életen át kell játszani” országos öregfiúk labdarúgó-bajnokság megyei fordulójában előbb 2-0-ra győzte le a Nyíradonyt, majd 4-2-re az Érmihályfalvát, így kvalifikálta magát a június 17-ei országos döntőbe. A labdarúgó torna, a szakosztályi találkozók és szabadidős programok után Kecskeméti János testnevelő domborművének felavatásával folyatódott a DASE május 20-ai jubileumi találkozója. Az avatón Farkas István nyugalmazott testnevelő tanár ismertette a DASE megalapítójának életútját.

– 1955-től a Debreceni Mezőgazdasági Akadémia, később az Agrártudományi Főiskola, végül az Agrártudományi Egyetem testnevelő tanáraként dolgozott. Versenyszerűen öttusázott, 1956-ban háromtusában magyar bajnokságot nyert. 1957-ben a nagy múltú Pallagi Gazdász Sport Egyesület utódaként Horváth Sándor testnevelővel együtt megalapították a Debreceni Agrár Sport Egyesületet (DASE), ezzel lerakták egy virágzó korszak alapjait. 1963-tól 1991-ig a testnevelési tanszék vezetője volt, háromszor részesült miniszteri dicséretben. Kecskeméti János rendkívül gazdag tevékenységet folytatott munkássága során: tanszékvezető, edző, edzőképzés-vezető, megyei és országos kosárlabda-szövetségi funkcionárius, egyetemi sportszövetség elnökségi tag, a DVSC módszertani előadója és a DASE ügyvezető elnöke volt. Szívügyének tekintette a vízi sportok népszerűsítését, vitorlástáborok mellett létrehozza az agrár tiszalöki vízitelepét, fáradhatatlanul harcolt az agrársport sikeréért, sokat tett az egyetem és az egyesület nemzetközi kapcsolataiért, évtizedeken keresztül fő összetartója volt a DASE nagy családjának – idézte fel Farkas István.

A domborműavatás után a résztvevők jubileumi ülésen vettek részt, ahol Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja és Szakály Zoltán, a Gazdaságtudományi Kar általános és stratégiai dékánhelyettese mutatta be a Böszörményi úti campus két karának oktatási, kutatási tevékenységét, nemzetközi és vállalati kapcsolatait. Ezután a Debreceni Egyetemről és sportkoncepciójáról tartott előadást Bács Zoltán kancellár.

– Óriási változásokon ment keresztül a Debreceni Egyetem az elmúlt 17 évben, de különösen az elmúlt öt évben történtek nagy lépések és fejlesztések mind az oktatás, mind a kutatás és betegellátás területén. Folyamatban van a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet integrációja, amely július elsejétől az egyetem egységeként, Egyetemi kórházként fogja végezni tevékenységét. Az elmúlt négy évben az egyetem költségvetése 83 milliárd forintról 123 milliárd forintra nőtt. A DE egy nagyon stabil intézmény ma a magyar felsőoktatási palettán – kezdte előadását Bács Zoltán.

A kancellár kifejtette: a Debreceni Egyetem sportkoncepcióját 2006-ban alakították ki, és ez alapján fejlesztik az intézmény sportprofilját lépésről lépésre. Vizsgálták a hallgatói testnevelés, a sporttudományi képzés, a sportegészségügyi szolgáltatások, a hallgatói szabadidő- és versenysport körülményeit, az ezekhez szükséges sportlétesítményeket, meghatározták a célokat, feladatokat, szervezeti struktúrát, illetve feltárták a szükségeses forrásokat. Ugyanabban az évben alapították a DEAC Sport Kft-t azzal a céllal, hogy oda koncentrálják az egyetemi verseny- és szabadidősport egy részét. Ma az egyetemi klub 16 szakosztály, több mint ezer igazolt sportolóval működik.

Két évvel ezelőtt, 2015-ben jött létre a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete, melynek feladata, hogy összefogja és magasabb szintre emelje az egyetemi karokon meglévő, sporttal kapcsolatos kutatási, oktatási témákat. Az intézet új szakot is indított: idén meghirdette a testnevelőtanár-képzést a Debreceni Egyetemen, szeptembertől pedig újabb, Magyarországon újdonságnak számító, sportközgazdász képzés indul.

Bács Zoltán kiemelte: a pallagi DLA megalapítását is az egyetem inspirálta,13 hektárt biztosított hozzá a saját területéből, és az egész konstrukciót az egyetem dolgozta ki.

– Amellett, hogy a konkrét sporttevékenységet segítjük, a szakemberek képzésében is próbálunk különlegeset tenni. Másfél évvel ezelőtt hívtuk létre a Debreceni Futballegyetem programsorozatát, amelynek keretében rengeteg külföldi előadót, igazi nemzetközi tudást (Ajax, Real Madrid, Barcelona, Róma) hoztunk az egyetemre a partner szakemberek és a Magyar Labdarúgó Szövetség segítségével – hangsúlyozta a kancellár.

Az intézmény a sport egyetemen kívüli világában is tett lépéseket: megalapította az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klasztert, ez a klaszter kft. üzemelteti a Debreceni Nagyerdei Stadiont.

– Ez egy multifunkcionális létesítmény, az észak oldalán a lelátó alatt található az egyetem egyik legújabb közösségi tere, a Hall. A stadion hosszanti oldala alatt található a Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központ, ez egy nemzetközi szinten is kiemelkedő műszerekkel felszerelt, szakembergárdával ellátott centrum. Egy fél éve kezdte meg működését, de már az ilyen irányú tevékenységeit itt látja el a Diósgyőr labdarúgó-szakosztálya, a kajak-kenu válogatott, a vívó válogatott, de menedzser-szűréseket is végeznek a központban. A stadion állatkert felőli részén idén őszre egy fitneszközpontot és egy asztalitenisz-termet alakít ki az egyetem. Közben elkészült a városnak és a megyének is a sportstratégiája, amit a Debreceni Egyetemmel közösen dolgoztak ki, valamint a Böszörményi úti campus ebben az évben is gazdagodik egy újabb létesítménnyel, hiszen épülni kezd egy teniszcsarnok és egy oktatási épület a játékcsarnok mellett – sorolta Bács Zoltán. Hozzátette: idén szeptember 27-én újra megrendezik a tavaly nagy sikerrel debütáló amerikai típusú, évnyitó stadion show-t, a yoUDay-t, amelye egy egyedülálló kezdeményezés a magyarországi felsőoktatásban.

A jubileumi ülés Nagy Norbert ügyvezető és Pöszmet Tibor, a labdarúgó-szakosztály vezetőjének A DASE napjainkban című előadásával ért véget.

Az egész napos program az újrafüvesített DASE-labdarúgópálya felavatásával folytatódott, ahol a legkisebbek, az U9-es korosztály játszott bemutató mérkőzést. Este bál zárta a jubileumi találkozót.

 

www.unideb.hu