Jön a X. Debreceni Mézeskalács Fesztivál

Helyi hírek

Más helyszínen, de változatlanul színvonalas és szórakoztató programokat kínál ebben az évben a X. Debreceni Mézeskalács Fesztivál.

A kerek évfordulót ünneplő rendezvény 2017-ben a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza udvarán vonultatja fel a nagy múltú debreceni mézeskalácsosság történetét és  hagyományait.

Városunk a magyarországi mézeskalácsosság egyik jelentős központja. Kiváló minőségű és messze földön híres mézeskalácsot készítettek itt évszázadokon keresztül, és készítenek napjainkban is. Az egyik jellegzetes debreceni mézeskalács neve – készítsék bár Európa más országában – ma is a „debreceni tányér”. A vásárok, heti piacok, búcsúk, kisebb-nagyobb kulturális rendezvények elmaradhatatlan szereplői mind a mai napig a mézeskalácsosok, akik portékái között minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere.

A kétnapos, debreceni fesztiválon a kicsik nevezhetnek mézesstanglievő versenyre és mézesbaba-szépségversenyre. Fellép a Csicseri és Borsó zenekar, itt lesz a Bábakalács és a Burattino Bábszínház, koncertet ad a Kíváncsi Katica. A kézműves foglalkozásokon többek között méhecskék készülhetnek majd gyöngyből.

A jubileumi fesztiválon híres mesterek, szakemberek avatják be a közönséget a debreceni tányér történetébe, az ütőfák faragásának és a sárközi mintás mézes szív díszítésének fortélyaiba. A látogatók sokat megtudhatnak a magyar méhészetről, de a legfinomabb mézes étkek készítéséről is.

Fellép a Chico Manada, a Szeredás, a Padmini Táncegyüttes és koncertet ad a Balkán Fanatik.

A fesztivál idején, 2017. május 20-án és 21-én, 10 órától mézeskalács, valamint méz és mézzel készült termékek vására is várja a látogatókat.