A debreceni vállalkozók szerint barátjuk a város

Gazdaság Helyi hírek

A debreceni vállalkozók 85 százaléka vállalkozásbarátnak ítéli meg a várost – jelezte egy reprezentatív felmérés eredményére utalva a cívisváros gazdasági alpolgármestere szerdán, az EDC Debrecen város- és gazdálkodásfejlesztési központban tartott sajtótájékoztatón.

Barcsa Lajos hozzátette: a megkérdezett kétszázhúsz kis- és középvállalkozás (kkv) 41 százaléka kifejezetten támogatói környezetről számolt be, de pozitívak az üzleti helyzettel kapcsolatos várakozások is: tízből hét cég javulást vár a jövőben.

Mindezeket az is alátámasztja, hogy a vállalkozások 75 százaléka újra befektetne Debrecenben, sőt a cégek 69 százaléka hajtott végre valamilyen fejlesztést az elmúlt üzleti évben – tette hozzá.

Barcsa Lajos elmondta: a novemberben készült anonim felmérés adatainak feldolgozása után most újabb felmérést indítanak – és ezeket félévenként megismétlik -, hogy az önkormányzat folyamatosan tájékozódjon, milyen intézkedésekkel támogathatja a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat, amelyeknek a száma az egyéni vállalkozók nélkül meghaladja a kilencezer ötszázat Debrecenben.

Példaként említette azt a novemberi felmérésben megfogalmazott vállalkozói véleményt, miszerint túl bürokratikus a polgármesteri hivatal eljárása a belvárosi vendéglátó-teraszok engedélyezése ügyében.

A felvetések eredményeként az önkormányzat az EDC közreműködésével 30 napra rövidítette a kihelyezett teraszok engedélyeztetését, csökkentette az ehhez kapcsolódó adminisztrációs terheket, és ezentúl nem kell évente megújítani az engedélyt, az már három évre is kiadható – ismertette Barcsa Lajos.

Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője kiemelte: fontos feladatuk a helyi kkv-k segítése, amihez információk kellenek.

A felmérés most induló második körében egyebek mellett az üzleti környezetről, a növekedési lehetőségekről és fejlesztési elképzelésekről kérdezik meg a debreceni vállalkozásokat.

Póser Zoltán az MTI érdeklődésére elmondta azt is: a 9500 helyi vállalkozás 97,5 százaléka néhány fős mikrovállalkozás. A 2,5 százalékot kitevő 300-400 kkv, illetve nagyvállalat adja Debrecen gazdaságának – árbevételének, foglalkoztatott létszámának – több mint 80 százalékát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.