Kiváló szakembereket képeznek Hajdú-Biharban

Helyi hírek

A X. jubileumi Szakma Sztár Fesztiválon 10 megyei fiatal is dobogóra állhatott.

Eredményes három napon vannak túl azok a Hajdú-Bihar megyei tanulók, akik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett idei Szakma Sztár Fesztiválon szerepeltek a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjében. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara több mint 600 diákot utaztatott Budapestre, hogy a fesztivál keretében a diákok szakmák tucatjairól tájékozódhassanak, és hogy a munkafolyamatokat élőben láthassák.

A Hungexpo Vásárközpontjában április 24-26-ig megrendezett verseny célja a gyakorlatigényes szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt. A rendezvény jeligéje: „Egy jó szakma felér egy diplomával”.

A fesztivált három nap alatt mintegy 15 ezer látogató kereste fel, a rendezvényre a területi kamarák szervezésében 200 autóbusszal csaknem 10 000 diák érkezett, több mint 70 százalékuk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A rendezvényen összesen 41 szakma legjobbjai mérték össze tudásukat.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 13 autóbusszal több mint 600 diákot utaztatott térítésmentesen a fővárosba, hogy bepillantást nyerhessenek a Szakma Sztár Fesztivál programjába, így inspirálva a fiatalokat a pályaválasztás és a szakmatanulás folyamatában. A versenyeken résztvevő fiatalok kiváló eredményeket értek el, 8 szakmában az induló 17 hajdú-bihari diák közül 10-en éremmel térhettek haza.

Abban az esetben, ha valaki az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen az egyes feladatrészekben 60 %-nál magasabb eredményt ér el, akkor mentesül a versenyfeladatnak megfelelő szakmai vizsgarész alól. Amennyiben az összes versenyfeladat 60 %-át sikerül teljesíteni, akkor az egész szakmai vizsga alól mentesül a tanuló. Ezen kívül az a diák, aki az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen részt vesz és versenyeredménye alapján mentesül a teljes szakmai vizsga alól, szakirányú felsőoktatásban történő továbbtanulása esetén 30 többletpontot kap.

Kiemelkedő eredmény, hogy az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Informatikai döntőjének első öt helyezését a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium tanulói érték el.

A Szakma Sztár Fesztivál legjobbjainak elismeréseit Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Parragh László, az MKIK elnöke, Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési alelnöke, valamint Fekete Balázs, az MKIK kézműipari alelnöke adta át.

Az alábbiakban a Szakma Sztár Fesztiválon részt vett összes Hajdú-Bihar megyei versenyző nevét és elért helyezését olvashatják.

Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője

 1. Helyezett:

Papp Dávid, asztalos, Debreceni SZC Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája

 1. Helyezettek:

Kulik Ferenc, épület- és szerkezetlakatos, Berettyóújfalui SZC Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Hódos Katalin, pincér, Berettyóújfalui SZC Bocskai István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 1. Helyezettek:

Ballai Krisztina Szilvia, bőrdíszműves, Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája

Ecsedi László, épület- és szerkezetlakatos, Berettyóújfalui SZC Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Mag Péter, hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő, Debreceni SZC Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája                                                   

 1. Helyezett:

Kovács Ferenc, villanyszerelő, Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 1. Helyezett:

Császár Szabolcs, villanyszerelő, Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 1. Helyezett:

Borbiró Balázs, villanyszerelő, Debreceni SZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 1. Helyezett:

Tóth Péter, épület- és szerkezetlakatos, Debreceni SZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője

 1. Helyezett:

Ratku Gergő, gépgyártástechnológiai technikus, Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma

 1. Helyezett:

Félegyházi Zoltán Imre, gépgyártástechnológiai technikus, Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Informatika döntője

 1. Helyezett:

Nagy László Mihály, informatikai rendszergazda, Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma

 

 1. Helyezett:

 

Hajdu Balázs, informatikai rendszergazda, Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma

 

 1. Helyezett:

 

Burai Dávid Attila, informatikai rendszergazda, Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma

 1. Helyezett:

 

Kiss Márk, informatikai rendszergazda, Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma

 

 1. Helyezett

Nagy Dániel, informatikai rendszergazda, Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.