A magyar katona a megbízhatóság jelképe

Helyi hírek

A napokban ért véget a NATO KFOR missziójában részt vevő nemzetek számára szervezett Silver Sabre 2017 elnevezésű gyakorlat. A koszovói békét őrző katonák számadását követően, a látottakat értékelve Giovanni Fungo vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka úgy fogalmazott: „megbízom önökben”.

Jelenleg az MH KFOR Kontingens tizenhatodik váltása szolgál a függetlenségét 2008-ban kinyilvánított – és számos ország által elismert − nyugat-balkáni országban. A magyar katonák feladatai nagyrészt változatlanok maradtak az elmúlt évek során, az idén február végén kiérkezett kontingens tagjai azonban a korábbi váltásokhoz képest szélesebb feladatkört és ezzel együtt nagyobb felelősséget kaptak. Mivel a portugál hadsereg április végén kivonul Koszovóból és a KFOR misszióból, ezután az ő feladataikat is a magyar katonák látják majd el. Ez azt jelenti, hogy ezentúl az MH KFOR Kontingensek alkotják majd a KFOR-parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartozó Harcászati Tartalék Zászlóaljat.

Ennek megfelelően, a kiérkezést követően a tizenhatodik váltás – amelynek gerincét alapvetően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkotják – első dolga a teljes műveleti készenlét elérése volt. Március elejére a kontingens első százada sikeresen teljesítette ezt a feladatot, és a felkészülőkből felkészítők lettek. Azaz − mindamellett, hogy folytatták az egyéb feladatkörökből adódó gyakorlásokat −megkezdték a később kiérkező második század felkészítését is, ellenerőként gyakoroltatva társaikat.

A KFOR-ban szolgáló magyar katonák − a békefenntartó misszióban részt vevő más nemzetek egységeivel, valamint a koszovói rendvédelmi erők tagjaival együtt − április közepén, a Silver Sabre 2017 elnevezésű gyakorlaton mutathatták meg, mire is képesek. A gyakorlat végrehajtásában a magyar kontingens egyszerre volt jelen tömegkezelő alegységként és ellenerőként is. Noha a magyar katonák a „békíthetetlen tömeget” is hitelesen alakították, a figyelem mégiscsak a második század tagjaira összpontosult, akik tömegkezelési feladatot hajtottak végre.

A számtalan hazai és koszovói gyakorlás meghozta az eredményt: a magyar katonák a zárógyakorlaton már olyan készségről tettek tanúbizonyságot, amelynek magas színvonalához kétség sem férhet. Ezt bizonyítja az is, hogy a sikeres végrehajtást követően Giovanni Fungo vezérőrnagy, a KFOR olasz parancsnoka a résztvevőkhöz intézett beszédében tömören csak így fogalmazott: „bebizonyították rátermettségüket. Megbízom önökben.”

A gyakorlat során nyújtott teljesítményt és a látottakat értékelve dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka őszinte büszkeségének adott hangot. „Óriási büszkeség ez az 5-ös dandárnak, Debrecennek, a Magyar Honvédségnek, és meggyőződésem, hogy Magyarországnak is. A partnereink bíznak bennünk és látják, hogy a magyar katona értékes partnere a szövetségnek” − mondta.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy én lehetek ennek a kontingensnek a parancsnoka. Főleg azért, mert olyan katonák, olyan kollégák vesznek körbe, akik szakmailag igen magas szinten állnak és professzionálisan látják el feladataikat” − nyilatkozta a honvedelem.hu-nak a gyakorlatot követően Budai Attila alezredes, a kontingens parancsnoka.

bocskaidandar.hu