Elhunyt Veres Ferenc, a hajdú-bihari horgász szervezetek szövetségének elnöke

Helyi hírek

Életének 75. évében elhunyt Veres Ferenc, a hatvan tagegyesületet tömörítő Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége elnöke.

Veres Ferenc 1942. november 9-én született Balmazújvároson. Az említett települési formát még csak nevében viselő faluban járt iskolába, majd a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumban folytatta tanulmányait. Az 1961-ben letett érettségivel együtt könyvelő, tervező, statisztikusi képesítést szerzett. A következő évben kezdte tanulmányait a Szarvasi Mezőgazdasági Főiskolán, majd annak elvégzése után 1969–75 között a Debreceni Agrártudományi Egyetem levelező tagozatára járt.

1967 évben  kezdte a munkát Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságon mint mérnök. Először Polgáron dolgozott, a Tiszai Szakaszmérnökségnek a folyó Rakamaz–Tiszafüred közötti bal partja, valamint a Hortobágy folyó közé eső működési területén irányította a mezőgazdasági vízhasznosítást, az öntözést és a halas tavi vízgazdálkodást. Az ott eltöltött három év jó alapot adott a későbbi szakmai munkájához, közéleti tevékenységéhez.

Később a vízügyi igazgatóságnál többször szervezett öntözési és halgazdálkodási bemutatókat, a gyakorlat mellett időnként számot adott elméleti tudásáról is, amikor nagysikerű szakmai értekezéseket írt. Addigi tanulmányai megkoronázásaként 1981-ben doktori címet szerzett a DATE-n. Kollégái nemcsak a szakembert tisztelték Veres Ferencben, amit bizonyít, hogy 1982-ben megválasztották a másfélezer dolgozót számláló TIVIZIG szakszervezeti bizottsága elnökének. Közéleti szereplésének azonban ez még csak a kezdetét jelentette, hiszen három év múlva a balmazújvárosi tanács elnöke lett. Volt vezető társaival együtt komoly szerepe van abban, hogy a település 1989-ben városi rangot kapott. Ezek után talán már nem is számított meglepetésnek, amikor a rendszerváltást követően újra bizalmat szavaztak neki az újvárosiak, független jelöltként képviselő, majd polgármester lett, egyedül a megye tízezernél nagyobb lélekszámú településeinek volt tanácselnökei közül. Az így elvégzett munkájáról a következő helyhatósági választáson hatvanhat százalékos támogatottsággal nyilvánított véleményt a város lakossága, amely immár közvetlenül választotta meg polgármesterének. Városvezetői tevékenységéből Veres Ferenc a kommunális infrastrukturális fejlesztéséket, az önkormányzat működésének a stabilizálását, valamint az intézményrendszerben folyó szakmai munka feltételeinek folyamatos javítását tartja legfontosabb eredményeinek.

A tanácselnökként, majd polgármesterként eltöltött közel másfél évtizede alatt mind egészségügyi, mind oktatási területen komoly beruházások, korszerűsítések valósultak meg a településen. Erre az időszakra tehető az ivóvízellátás biztonságossá tétele, az úthálózat- és járdaépítés, valamint a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése, a gázzal és telefonnal ellátottság nagyarányú növelése. Hiába a doktori cím, a szakterületén és a közéletben elért megannyi siker, Balmazújváros polgármestere újra beült az iskolapadba, és 1992–94 között politológiát tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Ezzel 1/2 egy időben a helyi ÁFÉSZ igazgatósági tagjaként is tevékenykedett. Közben a megyei önkormányzat pénzügyi bizottságának az elnöki tisztét is ellátta két cikluson keresztül, 1994-ben a Vízmű Rt. igazgatósága, majd felügyelő bizottsága elnökének választották. Polgármestersége utolsó két évében a megyei területfejlesztési tanács tagjaként a Balmazújvárosi székhelyű statisztikai körzet önkormányzatainak és gazdálkodó szervezeteinek, illetve vállalkozóinak a szószólója.

A TIVIZIG-nél töltött évek alatt kapcsolódott be a horgász mozgalomba. Mint mértéktartó kiszámítható munkatársra, vezetői rábízták, hogy szervezze és alakítsa meg a TIVIZIG horgászegyesületet, aminek a megalakulása 1974 évre esett. 1976-tól a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség elnöke volt társadalmi tisztségviselőként, 1977-től a MOHOSZ megyei küldöttje. 1981-től a MOHOSZ országos választmányának tagja 1998-tól főállású munkaviszonyban tölti be az ügyvezető elnöki funkciót. 1997-től a MOHOSZ elnökség tagja, a jelölő bizottság elnöke 2014-ig.. 2015-től a megyei Szövetség elnöki tisztségét töltötte be

Veres Ferenc nős, két gyermeke már felnőtt, így négy unokája mellett nagyapai szerepet is vállalnia kellett, amit természetesen örömmel tett.

Eredményekben gazdag életútját a felsoroltakon kívül számos kitüntetés is jelzi: többszörös Kiváló Dolgozó, megkapta a Kiváló Munkáért, a Szakszervezeti Munkáért Érdemérem, a Tanács Kiváló Dolgozója, a Honvédelmi Emlékérem kitüntetéseket, valamint a Miniszteri Elismerő Oklevelet, a Horgászsportért Plakettet is, de a legjelentősebbnek a Göncz Árpádtól ezerkilencszázkilencvennégyben átvett Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét tartja, amit szülőhelye fejlesztéséért kapott.

(hajdu-horgasz.hu)