Virágvasárnapi közös ünnepre készülnek Debrecenben

Helyi hírek Kultúra

Virágvasárnapi közös ünnepre hívják az önkormányzat és a történelmi egyházak helyi vezetői a debrecenieket április 9-én – jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón a Kölcsey-központban.

Debrecenben évek óta hagyomány, hogy a húsvétot megelőző vasárnap, virágvasárnapon megemlékeznek arról, hogy Krisztus pálmaágakat lengető tömeg éljenzése közepette vonult be szamárháton Jeruzsálembe.

Papp László, Debrecen polgármestere a tájékoztatón igazi spirituális központnak nevezte a várost, amely a Tiszántúli Református Egyházkerület, a görög-katolikus metropólia és a Debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye központja, de a városban él Magyarország legnagyobb létszámú zsidó közössége is.

A debreceni virágvasárnapi körmenet a Csapó utcai sétálóövezetben kezdődik: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök barkaszentelési liturgiája, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének köszöntése után a bibliai kort idéző jelmezesekkel és a kapuzó táncokat járó néptáncos lányokkal közösen érkeznek a résztvevők a Kossuth térre.

A Kossuth tértől indul útjára a “Jézus keresztútja a családban” címet viselő bibliai keresztút.

Az állomáshelyeken az elmélkedéseket Varga Klára és Janka Barnabás, a Csokonai Színház művészei olvassák fel, közreműködik továbbá Veres Hunor és a Kispendely énekegyüttes.

A keresztút utolsó állomása is a Kossuth téren lesz, majd a Nagytemplomban a debreceni helyőrségi zenekar zenés áhítatával fejeződik be a virágvasárnapi körmenet Debrecenben – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.