Kodály Zoltánra emlékeznek hangversennyel

Egyetem Helyi hírek
Ünnepi kórushengverseny a  Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

Ünnepi kórushangversenyt rendez a zeneszerző születésének 135., valamint halálának 50. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara március 31-én, pénteken.

Hat debreceni kórus bevonásával emlékeznek az 1882-ben született és 1967-ben elhunyt Kodály Zoltánra a Zeneművészeti Karon a pénteki hangversenyen. A zeneszerző, -pedagógus és népzenekutató kórusművei nemcsak a magyar, hanem egyben az egyetemes kórusirodalom remekművei, a hazai és az európai hagyományokat továbbéltető, az iskolai, az amatőr felnőtt énekkari és a professzionális kórusok számára is énekelhető műveket komponált.

– A meghívott együttesek nem csak Kodály-kórusműveket adnak majd elő, hiszen maga Kodály Zoltán is a régi mesterek és a kortársak alkotásainak folyamatos megszólaltatására buzdította a kórusvezetőket. Ezért tervezünk mi is ilyen profilú koncertet – mondta előzetesen Sárosi-Szabó Márta, a Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék vezetője.

A Lautitia Gyermekkar Nemes József vezetésével többek között Kodály Zoltán gyermekkari irodalmából énekel egy remekművet, a 150. genfi zsoltárt. A Bárdos Lajos Leánykar Szabó Dénes Liszt- és Kossuth-díjas karnagy, valamint a Zeneművészeti Kar hallgatóinak vezényletével a Kodály életműből a Villő és a Gergely-járás című kompozíciót adja elő, míg az Ady Endre Gimnázium Leánykara a zeneszerző legnagyobb a cappella női kari művét, a Pünkösdölőt szólaltatja meg Kerekes Rita vezényletével.

– A még csak fél éve alakult Modus Novus Énekegyüttes előadásában egyebek mellett Kodály: A szép énekszó múzsájához című darabja csendül majd fel, a Kölcsey Kórus műsorán a Négy olasz madrigálból szerepel két tétel, végül pedig a Canticum Novum Kamarakórus kortárs zeneszerzők alkotásai mellett a Norvég leányok című vegyeskari művet énekli karunk hallgatója, Tóth Donát vezényletével – tette hozzá Sárosi-Szabó Márta.

A pénteki hangversenyt összkari műként Kodály Berzsenyi Dániel: A Magyarokhoz című versére írt kánonja zárja, melyet Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy, Debrecen város díszpolgára, nyugalmazott egyetemi docens vezényletével valamennyi résztvevő együtt énekel majd. A program részeként Ordasi Péter Liszt-díjas karnagy, a Zeneművészeti Kar nyugalmazott professzora emlékezik meg Kodály Zoltán munkásságáról, valamint átadják a Szesztay Zsolt Emlékdíjat is, mellyel az intézmény legkiválóbb ének-zene tanár- és karvezetőjelöltjét ismerik el minden évben.

A Kodály Emlékhangverseny március 31-én, pénteken 17 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében, a belépés díjtalan.

 

www.unideb.hu