Kétszázmilliós fejlesztéssel húsz új munkahely Debrecenben

Gazdaság Helyi hírek

Kétszázmillió forintos, banki hitelből megvalósított beruházással négyezer négyzetméteres új gyártócsarnokot épített a debreceni Zolend Kft. Az üzemet, amely húsz új munkahelyet is jelent, csütörtökön adták át a helyi vállalkozói parkban.

Papp László, Debrecen polgármestere felidézte, hogy két fiatalember – jelenleg a cég két ügyvezetője -, 2009-ben a pénzügyi-gazdasági válság kellős közepén döntött úgy, hogy megvalósítja álmát, és egy debreceni családi ház pincéjében elindította gépészeti vállalkozását. Az álom mára megvalósult: például a járműipar területén olyan márkák beszállítóivá váltak, mint a Jaguár, a Land Rover, vagy a BMW – tette hozzá.

Debrecen polgármestere szerint a múlt év a gazdaságfejlesztés terén az egyik legsikeresebb esztendő volt a cívisvárosban: 2016 januártól 2017 február végéig közel 100 milliárd forint működő tőke érkezését jelentették be, ami főként nagyvállalatokhoz, illetve multinacionális cégekhez érkezett. Hozzátette, hogy további 60 milliárd forintot a kis- és középvállalkozások (kkv-k) fektettek be, amely összegből 40 milliárd forint volt a pályázati forrás.

Miklóssy Ferenc, a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara elnöke arról beszélt az avatáson, hogy kevés Magyarországon a versenyképes, innovatív középvállalat. Ezért különösen jelentős, hogy a magyar tulajdonú, ebbe a kategóriába tartozó Zolend Kft. a megalakulása óta eltelt nyolc évben jelentős exporttal rendelkező vállalkozássá fejlődött – fűzte hozzá.

Zsigmond Endre ügyvezető igazgató elmondta: vállalakozásuk ma már nagyvállalatok beszállítójaként működik a vegyipar, élelmiszeripar, olajipar, autóipar és energetika területén.

Tevékenységük kiterjed komplex technológiai, gépészeti rendszerek generál kivitelezésére, egyedi berendezések tervezésére, gyártására, telepítésére, helyszíni szerelésére és karbantartására. Gyártanak egyebek mellett szűrőrendszereket, szállító berendezéseket, nyomástartó edényeket, tartályokat, szeparátorokat, hőcserélőket, csőrendszereket, és különféle keverő berendezéseket.

Termékeikkel és szolgáltatásaikkal Európa szinte valamennyi országa mellett jelen vannak az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában is, Nagy-Britanniában és Németországban pedig telephelyük működik.

Sólyom Zoltán, a cég másik ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a 20 új munkahellyel 180-ra emelkedett a dolgozóik száma. Vállalatuk árbevétele tavaly meghaladta a kétmilliárd forintot, az idei terv pedig két és félmilliárd forint elérése. A múlt évben 350 millió forint eredményt értek el, hasonló nagyságrendű az idei eredménytervük is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.