Vándorkiállítás a Debreceni Egyetemen

Egyetem Helyi hírek Kultúra
A kiállítás 2017. március 13-ig tekinthető meg a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának előcsarnokában.

A budapesti Osztrák-Magyar Európaiskola és az Osztrák Kulturális Fórum Budapest 1956-os eseményeket feldolgozó anyagából nyílt vándorkiállítás a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának (DEENK) előcsarnokában.

Balogh László Levente, a DEENK Ausztria Gyűjtemény tudományos tanácsadója, a Debreceni Egyetem Politikatudományi Tanszékének docense köszöntőjében a kiállítást a történelem és az emlékezet viszonyának kontextusába helyezve értékelte azt a jelenkori emlékezetkultúra élő példájaként. Vázolta, hogyan teremtették meg az iskola tanulói tanáraik irányításával a saját 56-os emlékezetüket, és hogyan alakítottak ki személyes viszonyt az eseményekhez az emlékezethelyek feltárásával, illetve a kortárs szemtanúk kikérdezésével és a személyes történetek lejegyzésével.

A március 1-én nyílt tárlat összeállítását az Osztrák-Magyar Európaiskola 7. osztályos diákjai egy nagyszabású, tantárgyakon átívelő munka során valósították meg Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum korábbi igazgatónőjének kérésére, az 1956-os forradalom 60. évfordulójának emlékére.

A diákok 2016 elején kutatómunkát végeztek a német, magyar és történelem órák keretében, eltöltöttek egy napot a Nagy Imre Emlékházban, megnézték Nagy Imre egykori lakását, felkeresték az 1956-os események egyes helyszíneit, és interjút készítettek szemtanúkkal, saját hozzátartozóikkal és ismerősökkel a forradalmi eseményekről. Rajzórákon bannereket és egy plakátot készítettek, illetve egy portrét Nagy Imréről, amelyet üdítős palackok kupakjaiból állítottak össze. Eredményeiket egy kiállítási anyagban, illetve egy blogban (http://bpomeschool.wixsite.com/1956) foglalták össze.

Petró Leonárd

www.unideb.hu