Vese világnap Debrecenben

Egyetem Helyi hírek

Debreceni sportolók részvételével tartanak gyalogtúrát a vese világnapjához kapcsolódóan március 5-én. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában lakosság fórum, a dialízis centrumban pedig nyílt nap lesz.

A vesebetegségek kialakulása és az elhízás közti összefüggésekre hívják fel a figyelmet a Debreceni Egyetem szakemberei március 5-én, vasárnap a vese világnapjához csatlakozva, melynek idei jelmondat: „Mozgásban a vese egészségéért!”

– A magyarok jelentős súlytöbbletének és kirívóan rossz egészségi állapotának alapvető oka a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás. Hazánkban három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma, így ma már minden harmadik gyerek küzd súlytöbblettel – sorolja Balla József, a Debreceni Egyetem Nephrologiai Tanszékének vezetője.

A professzor kiemelten fontosnak tartja a sportra és egészséges életmódra nevelést már gyermekkorban, hiszem az elhízás az egyik legjelentősebb kockázati tényezője a vesebetegség kialakulásának.

– Az elhízás közvetve és közvetlenül is krónikus vesebetegséghez vezethet. Drasztikusan növeli a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, amelyek a krónikus vesebetegség fő rizikófaktorai. Emellett közvetlen vesekárosodást is okozhat – figyelmeztet a veszélyekre Kárpáti István, a Népegészségügyi Medicina Tanszék vezetője, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára.

Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, 2-7-szer nagyobb a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál. Hazánkban minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, a felnőtt nephrológiai szakrendeléseken évente ellátott több mint 100 ezer vesebeteg közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved, rendszeres dialízis kezelésre szorul.

Mátyus János, a Nephrologiai Tanszék egyetemi docense arra hívja fel a figyelmet, hogy az idült vesebetegségben jelentősen felgyorsul az érelmeszesedés, ezért a betegek többsége szív- és érrendszeri betegségek miatt meghal, mielőtt még vesepótló kezelésre szükség lenne.

Képtalálat a következőre: „dr.mátyus jános”

Az elhízás, így a krónikus vesebetegség is nagyrészt megelőzhető egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és a rendszeres sportolással. Ennek jegyében idén is a prevenciót hangsúlyozó programokkal rendezik meg a vese világnapját, melyet magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökén tartanak. A világnaphoz a Debreceni Egyetem Klinikai Központja március 5-én, vasárnap gyalogtúrával, lakossági fórummal, nyílt nappal csatlakozik.

A Nagytemplomtól 9 órakor induló reggeli sétán az egyetem hallgatói, vesebetegek és a Debreceni Sportcentrum neves sportolói vesznek rész, de bárki csatlakozhat a menethez. A résztvevők a 10 órától kezdődő lakossági fórumon a népbetegségnek számító krónikus vesebetegség veszélyeiről, az elhízás és a vesebetegségek kapcsolatáról, a megelőzésről valamint a kezelési lehetőségekről kérdezhetik a Klinikai Központ szakembereit, az In Vitro Diagnosztikai Tömbben. A nyílt napon 12 órától a Dialízis Központban folyó munkát is megismerhetik az érdeklődők, akik az értékes ismereteken túl ajándékokkal is gazdagodhatnak. Egyebek mellett wellness hétvégét, vacsorameghívást és a debreceni kézilabdacsapat dedikált labdáját sorsolják ki az ingyenes rendezvény résztvevői között.

Sajtóiroda-MM