Szokatlanul magas gázszámlát kaphatnak a debreceniek

Gazdaság Helyi hírek

Az eddig megszokottnál, akár 60 százalékkal magasabb gázszámlát is kaphatnak azok, akiket most októberben vett át az állami közműcég a Tigáztól – írja a Figyelő.A lap úgy tájékoztat, a növekvő havidíj az úgynevezett részszámlásokat érintheti (tehát azokat, akik nem a tényleges fogyasztásukat, hanem egy havi fix díjat fizettek minden hónapban), és az elszámolás módszeréből adódik. A két társaság ugyanis nem egymással, hanem külön-külön a fogyasztókkal rendezi a cechet. Mivel azonban az átadás-átvétel a fűtési szezon kezdetére esett, technikailag ez azt jelenti, hogy most a háztartások többsége egy nagyobb összeget visszakap a Tigáztól, amit viszont részletekben ki kell majd fizetnie a Főgáznak.

A különbözetet tehát előre megfizeti ugyan a korábbi szolgáltató, a csekken szereplő nagyobb összeg politikai üzenetétől így is tartanak az érintettek. A Főgáz épp ezért több csatornán is próbálta felhívni új ügyfelei figyelmét: tegyék félre a pénzt, amit most kapnak. Ágazati szakértők szerint azonban a lakossági energiafogyasztók nem arról híresek, hogy a szolgáltatók leveleit olvasgatják. Az emberek többségének jó eséllyel csak az fog feltűnni, hogy egyik pillanatról a másikra megugrott a rezsi. Ráadásul december magasságában sokan már arra sem emlékeznek majd, hogy két hónappal korábban pénzt kaptak vissza, különösen, hogy az egy teljesen más cégtől jött.

Az állami társaság emiatt az utolsó pillanatban még tett egy kísérletet, hogy elkerülje a látszólagos rezsinövelést, és a hatósághoz fordult az elszámolás módjának megváltoztatása érdekében, de az ügyfeleket átadó Tigáz keresztülhúzta a számításaikat.