Cserélik a fákat Debrecenben

Helyi hírek

Debrecen az idei évben közel 40 millió forintot fordít gallyazási és fakivágási munkálatokra – írja közleményében az önkormányzat. Ezen túlmenően 20 millió Ft került elkülönítésre fasor-rekonstrukció címén. Ebből 3 utcában – az Ajtó, a Mácsai Sándor és a Szepességi utca első harmadában kezdődik el a munka.

Tavaly a Mácsai és Szepességi utca lakói részére lakossági fórumot tartottak, ahol az érintetteket részletesen tájékoztatták a tervekről.

A Mácsai Sándor utcában 25 fát érint a rekonstrukció, helyére 31 facsemetét (oszlopos gyertyán I. oszt. 16/18 3xi SF) ültetnek és füvesítik a területet.

A Szepességi utca első harmadaazaz a Széchenyi és Simonffy utcák közötti szakasza – újul meg a rekonstrukció 1. ütemében, mely során 39 rossz állapotú fát vágnak k a szakemberek és helyükre ugyanannyi mezei juhart ültetnek.

Az Ajtó utca zöldsávjában a meglévő fasort 6-8 méter magasságban koronaalapra metszik (82 db). Így sokkal hamarabb, már akár két éven belül újra lombkorona díszítheti a fákat. A fasor részét nem képező 5 fát eltávolítják és facsemetékkel (5 db ostorfa 16/18 FL SF) pótolják, a területet pedig füvesítik.

A kiviteli tervek elkészítésével kapcsolatos pályázati eljárás lezajlott, a kivitelező kiválasztását követően tervek szerint még ez évben megkezdődik ezen utcák fasorainak rekonstrukciója.

Ezen a programon túl még több utcában lesz zöldítés és fasor-rekonstrukció:

A Vörösmarty utca rekonstrukciója idén veszi kezdetét, mely két ütemben zajlik. Tavaly az önkormányzat az utca fáinak egészségi állapotát akusztikus tomográffal mérte fel. Az eszköz képes roncsolódásmentes módon feltérképezni a törzs korhadt vagy üreges részeinek helyét és méretét. A mérési jegyzőkönyv eredményei alapján a fák java része kivágásra javasolt. A fasorra jellemző, hogy az úttest felé erőteljesen dőlt, több fán teherautó okozta sérülések vannak, valamint a törzsön bekorhadt ággöcsök láthatók. A tervek szerint az 1. ütem részeként ez év végéig a jegyzőkönyv által a „kivágásra feltétlenül javasolt” egyedeket távolítják el, majd a jövő évben az összes fa pótolva lesz I. osztályú koros díszfákkal.

Kandia utcában lévő idős ostorfák utcafasori gallyazása is szükségessé vált a balesetveszélyes helyzetek elkerülése végett. Az idős fasor lombkoronája teljesen betakarja a közutat és ránőtt a közeli ingatlanok tetőszerkezetére.

Simonyi utcai helyi oltalom alatt álló hársfák szárazoló gallyazása, a csúcsszáraz ágak eltávolítása is elvégzendő feladat. Első körben 34 fa koronaalakítását végzik el.

A Péterfia utcán időszerűvé vált a helyi védettséget élvező gömbkőrisek koronaalakító, koronakönnyítő gallyazása, mert utoljára azt 2008-ban végezték el.

Piac utcai hársak (Széchenyi utcától a Kossuth térig) alsó ágkörének gallyazására is sor kerül még az idei évben. Ez azért vált szükségessé, mert a sétányokra logó ágak nehezítik a gyalogosok és kerékpárosok közlekedését, valamint a fák mély árnyéka akadályozza az alattuk található cserjék, talajtakarók optimális fejlődését, ezáltal díszitő értéküket csökkenti.

Az idei évben parkfenntartással érintett területek növény pótlásain (40 millió forint) és az fasor- rekonstrukciókon túl (20 millió forint), az önkormányzat további mintegy 3 millió forintot költ a város területén található fasorok pótlására, illetve egyéb növények, cserjék, talajtakarók telepítésére. Látványos változást hoz a jövő évtől induló és több városrészt érintő Zöld város program, amelyben jelentős forrásokat költ az önkormányzat a városrészi parkok és zöldfelületek megújítására. Az őszi fasorrekonstrukciós munkákról az érintett utcákban élők értesítést kapnak.

Debrecenben több mint 40.000 köztéri utcafasori és 10.000 parki fa található – faját és fajtáját tekintve vegyes megoszlásban. A belvárosi utcafasorok többsége idős, koros fákból áll, melyek még a 30-as 40-es, illetve az 50-es 60-as években lettek ültetve. Ezek nagyobb része jellemzően ostorfa és japánakác. Az akkori kor követelményeinek és klimatikus körülményeinek tökéletesen megfeleltek, de életfeltételeik rendkívül gyors ütemben szűkülnek.

A város gondozásában lévő fák, fasorok cseréje, rekonstrukciója előre meghatározott ütemben folyik. A fasor-rekonstrukciókat az teszi szükségessé, hogy az érintett területeken részben már elöregedtek a fák, másrészt az évtizedek során több esetben károkat okoztak. Gyökereik megrongálták a járdákat, belenőttek az úttestbe és az ingatlanok alá, veszélyeztetve ezzel a lakóépületeket és a közműhálózatot is.