Debreceni gimnáziumok is bekerültek a legjobb 100 közé

Helyi hírek

A HVG összeállította a 2017-es középiskolai rangsort. A 100 legjobb intézmény közé 4 debreceni gimnázium is bekerült.


Az összesített rangsor első helyén a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumot találhatjuk. Ez a gimnázium egyébként abszolút rangsornyertes is lett, a szempontrendszer mindhárom pontjában itt születtek a legjobb eredmények. A 10 legjobb középiskola első 8 helyére egyébként fővárosi intézmények kerültek, a 9. helyre egy veszprémi, míg a 10. helyre egy zalaegerszegi gimnázium jutott.

Mi alapján állították össze a rangsort?

A rangsor készítői három fontos szempontrendszer alapján állították össze a legfrissebb listájukat. A lap erről a kiadvány egyik szerzőjét, az eduline.hu szerkesztőjét, Szabó Fruzsinát kérdezte, aki elmondta, hogy a rangsor összetevőjének egyik eleme a 10. évfolyamosok matematika és szövegértési kompetenciamérésének az átlageredményei. Mivel ez a kompetenciamérés májusban van, és az Oktatási Hivatalnak nagy munkájába kerül ezeknek az elemzése, ezért az értékelés során egységesen a 2014/15-ös tanév eredményeit vették figyelembe – tette hozzá a szerkesztő.A rangsor második szempontját az érettségi eredmények teszik ki, itt a négy kötelező tantárgyból (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) az adott iskola végzőseinek átlag százalékos eredményeit nézik.

Ezen belül az is fontos minőségi szempont, hogy az érettségit közép vagy emelt szinten tették-e le, az emelt szinten érettségizők eredményeihez ugyanis 50 pontot hozzáadnak. Szabó Fruzsina ezt azzal magyarázta, hogy enélkül azok az intézmények kerülnének hátrányba, ahol sokan tesznek emelt szintű érettségit, noha ez egyébként mind a diákok, mind a tanárok részéről más jellegű felkészülést, felkészítést igényel.

A harmadik fontos támpillére a rangsornak a felvételi eredmények. Idén a HVG kiadványának szerkesztői ezt már más módszerrel számolták, mint eddig, most ugyanis a felsőoktatásba bekerülő volt végzősök átlagpontszámát vették figyelembe. Különbség van ugyanis aközött, hogyha valaki a jogszabályi minimum elérésével jut be felsőoktatási intézménybe (amihez 3-as vagy 4-es tanulmányi eredmény is elégséges), vagy éppen 470-480 ponttal, ami már emelt szintű érettségit, nyelvvizsgát rejt maga mögött – tette hozzá Szabó Fruzsina.A TOP 100-as lista alapján el lehet mondani, hogy az ország nyugati és keleti része között nincsen szakadék. A vidéki városok közül például Debrecen, Miskolc, illetve Győr “delegálta” a rangsorba a legtöbb középiskolát, négyet-négyet. Kelet-Magyarországról egyébként még Nyíregyháza is jól szerepelt, a megyeszékhelyről 3 középiskola is bejutott a legjobbak közé.

Ezek a debreceni sulik a legjobbak 2017-ben

A legjobb 20-ba két debreceni iskola került be, 18. helyen a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, a 20. helyen pedig a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumot találjuk. A 100-as lista 69. helyére jutott be a Debreceni Ady Endre Gimnázium, a 71. helyen pedig aTóth Árpád Gimnázium áll.Érdekesség, hogy a HVG 2015-ös listáján a városi sorrend még az alábbi volt: Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, Tóth Árpád Gimnázium, valamint Debreceni Ady Endre Gimnázium.

Miből jók a vidéki diákok?

Bár sok mindenre nem lehet következtetni, de meg lehetett figyelni néhány érdekes tendenciát a rangsor összeállítása alatt – fogalmazott lapunknak Szabó Fruzsina. Matematikából például a fővárosiak teljesítenek jól, a vidéki diákoknak pedig a magyar és a történelem az erősségük. A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium és a szintén nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium diákjai például magyarból kiemelkedő teljesítményt nyújtottak – tette hozzá a szerkesztő.

Összességében el lehet mondani, hogy a vidéki gimnáziumok is erősek, sok helyen igazán jó minőségű az oktatás színvonala – mondta Szabó Fruzsina. Több helyen, például Debrecenben vagy Szegeden ez részben a nagy tudományegyetemeknek is köszönhető, ahol a felsőoktatási intézménynek gyakorlóiskolája is van.A teljes középiskolai rangsort a HVG kiadványában lehet elolvasni.