Látványos és gazdag programsorozat készül Debrecenben

Helyi hírek Kultúra

Itt az október 23-ai programlista Debrecenből.Hősök előtti tisztelgés

„A Magyar Szabadság Éve” rendezvénysorozat központi témája: emlékezés a helyi hősökre, akik 1956-ban életüket, egzisztenciájukat áldozták vagy kockáztatták a forradalom ügyéért, a magyar szabadságért.

A tervezett debreceni rendezvények, események szervesen kapcsolódnak ehhez a központi gondolathoz.

Emlékmű az 1956-os debreceni hősök, áldozatok tiszteletére

A város közgyűlésének döntése alapján az évforduló tiszteletére az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai emlékművének avatására kerül sor október 23-án a Csokonai Színház előtt, a Kossuth utca azon szakaszán, ahol annak idején a tömeg tüntetett, és a sortűz eldördült. Az alkotást Győrfi Lajos szobrászművész készítette.

Az emlékmű felavatása az október 23-ai megemlékezések központi eseménye. Mivel 1956. október 23-án 18.00 óra körül dördültek el a fegyverek a Kossuth utcán, a történelmi egyházak templomaiban a harangok megszólalásával emlékezünk meg a tragikus eseményről. A Kossuth utcai sortűzben Ács Zoltán és Gorzsás András életét vesztette, Gazdag Ibolya és Vas Gábor súlyosan, életveszélyesen megsebesült.

Az emlékmű felavatásának kísérőprogramja, hogy a forradalom napjaiban megjelent Néplap reprint kiadását korhű ruhába öltözött fiatalok fogják a járókelőknek, debreceni polgároknak osztogatni.

Az 1956-os Emlékbizottság az emlékmű felállításához 10 millió 795 ezer forint támogatást nyújtott, mely a teljes költség fele.

Emlékkő-avatás

November 2-án a Debreceni Köztemetőben 1956-os Emlékkő avatására kerül sor. Az önkormányzat és a 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége közösen tart megemlékezést az áldozatok tiszteletére.

Emléktábla-avatás

A Bajcsy-Zsilinszky utca 3-5. alatt helyezik el Szűcs Lászlónak és társainak – többek között Hevessy Józsefnek, aki később Debrecen rendszerváltás utáni első polgármestere is lett – az emléktábláját, akik november 4-e után a Debrecenben kibontakozó ellenállás meghatározó egyéniségei voltak. Az emléktáblát az önkormányzat a Magyar Politikai Foglyok Szövetségével együtt helyezi el.

Díszelőadás a Csokonai Színházban

Ehhez a tematikához illeszkedik a „Szélfútta levél” című díszelőadás október 23-án 18.30 órai kezdettel a Csokonai Színházban.

A cselekmény fővonala Mensáros László színművész októberi forradalmi szerepvállalását idézi fel, de megelevenednek a bírósági tárgyalás és a börtönbeli események is.  Az előadás felidézi Darvas Ivánt és Horváth Jenőt is. A darab cselekménye – ahogy a valóságban is történt – azzal zárul, hogy Mensáros László és Darvas Iván felolvassák a kivégzettek neveit a 301. parcella avatásán.

 

Molinók

A helyi hősök köztéri molinókon is megjelennek a tőlük vett idézetekkel:

A molinók az alábbi helyszíneken a következő hősökkel lesznek láthatóak:

  • Garab Imre főhadnagy, a bizottmány meghatározó egyénisége – a MODEM homlokzatán,
  • Für Lajos tanársegéd, a forradalmi bizottmány elnökségének titkára – a Vegyipari Szakgimnázium tűzfalán,
  • Zeke László a forradalmi bizottmány karhatalmi szekciójának vezetője – Hatvan utca, a Skála áruház homlokzatán,
  • Mensáros László színművész – a Csokonai Színház homlokzatán,
  • Buda Ferenc költő „Huszadik évem: 56” című versének részlete – a Debreceni Egyetem főépületének homlokzatán,
  • A Nagyposta szétlőtt épülete a Béres András által készített fotó alapján.

A fiatalok, diákok megszólítása az évforduló alkalmából

Vetélkedők

A város általános és középiskolás diákjait történelmi vetélkedőre hívja a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Debreceni Művelődési Központ és az események üde színfoltjaként a Romkocsma Kft. A vetélkedő a mai fiatalok érdeklődéséhez igazodva részben virtuális, részben a valós térben történik.

Videópályázat

A Debreceni Egyetemmel közösen videópályázat meghirdetésére került sor „Meséld el Te 56-ot!” címmel. A filmeket kamerával, okostelefonnal vagy tablettel lehet elkészíteni, dokumentumfilm és kisjátékfilm kategóriákban, 2-3 perc időtartamban. Pályázni egyénileg és közösen is lehet (30 éves korig).

Intézmények programjai diákoknak

Az Ifjúsági Ház, a Debreceni Művelődési Központ, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és azok  közösségi házai, fiókkönyvtárai október hónapban egyedi irodalmi és közművelődési programokkal szólítják meg a városrészek köznevelési intézményeinek diákjait.

Október 27-én 14.00 órai kezdettel 1956 középiskolás diák fog egyszerre szavalni

Október 28-án a Medgyessy Gimnázium diákjai 10.00 és 15.00. óra között óránként 10 percig performanszokkal „átalakítják” a Hatvan utcán elhelyezett (nem működő) harckocsit.

Roncsbár

Szintén országos kezdeményezéshez kapcsolódva a Roncsbár is programsorozatot indít az évforduló alkalmából. Céljuk, hogy a létrejövő dekorációk és programok közelebb hozzák 56-ot a fiatalokhoz. A Roncsbár 56-os köntösbe öltözik. Emellett fotókiállítást, színházi előadást, koncertet, több napos vetélkedő-sorozatot szerveznek.

 

III. Tudományos ismeretterjesztés

A tudományos konferenciák, kiállítások, a dokumentumfilmek vetítése hagyományos és lényeges elemei az évfordulónak.

Debrecen közgyűjteményei egymással egyeztetve, egységes koncepció szerint tervezik a forradalmat megidéző kiállításaikat. A Déri Múzeum, a Debreceni Egyetem Nagykönyvtára, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, illetve a Kölcsey Központ kiállításai egyeztetett időpontban és tematikával nyílnak október hónapban. A kiállításokat előadások és egyéb szakmai rendezvények színesítik. A Déri Múzeum kiállításának megnyitójára október 20-án kerül sor.

A Debreceni Egyetem központi eseménye az október 21-ei tudományos konferencia lesz az 50-es évek tudománypolitikájáról, több szekcióban, országosan ismert szakemberek részvételével. A konferenciáról az egyetem kiadványt kíván megjelentetni.

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára levéltári napok keretében emlékezik a forradalom helyi eseményeire november hónapban.

Az Apolló moziban, a Delta moziban, valamint a Debrecen Városi Televízióban 56-os témájú dokumentum- és játékfilmek vetítésére kerül sor, szintén egyeztetett műsorstruktúrában. Mindez kiegészül a Debrecen Városi Televízió stúdióbeszélgetéseivel, ahol a forradalom előzményeiről, a menetéről s a megtorlásról beszélnek meghívott vendégek. A beszélgetéseket archív filmrészletek egészítik ki.

Látványelemek

DKV-villamos

A nosztalgiavillamos a kort megidéző dekorációval és lyukas zászlóval közlekedik október 1. és november 5. között heti három alkalommal, s egy-egy teljes kört tesz a városban (kedden, csütörtökön, szombaton, várhatóan 16.00 órától).

T-34-es harckocsi

Innovatív elemként egy T-34-es közepes harckocsi kerül elhelyezésre a Hatvan utcán a Nagyposta átjárójával szemben, amely mind az évfordulóra, mind pedig annak helyi eseményeire hívja fel a figyelmet városunkban.

Október 23-ai megemlékezések

Az ünnep előtt, október 22-én délelőtt a város közgyűlése ünnepélyes keretek között adja át a Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alfréd- és Boncz László-díjakat a Kölcsey Központ báltermében.

Október 23-án

  • a Debreceni Egyetem Szenátusának és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének együttes ülése,
  • az Egyetem téri Melocco-szobor megkoszorúzása, délután pedig az 1956-os emlékmű avatása, díszelőadás a Csokonai Színházban.