Rászorulókon segítettek a katonák

Helyi hírek

Lakhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek segítettek a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar katonák. A Koszovó északi részén található Leposavic településen és környékén 30 olyan család él, akik IDP-nek (Internally Displaced Person) minősülnek, vagyis a saját hazájukon belül különböző – etnikai, vallási vagy egyéb – okok miatt nem térhetnek vissza a lakóhelyükre. Ezeknek a családoknak nehéz körülmények között kell boldogulniuk.

A missziós szolgálat végén a katonák rendszerint ruhaneműt, ágyneműt, törölközőt és egyéb mindennapos használati eszközöket hagynak hátra. Mivel a Magyar Honvédség KFOR Kontingens 14. váltásának szolgálati ideje hamarosan véget ér, többekben felmerült a gondolat, hogy a hátrahagyott, de még használható holmikat össze kellene gyűjteni és a rászoruló családoknak felajánlani. A Novo Selóban, Camp Slim Linesban és a KFOR Főparancsnokságon szolgálatot teljesítő magyar katonáktól beérkezett adományok mellé a KFOR lélektani műveletekért (PSYOPS) felelős részlege labdákat, írószereket és tisztálkodási eszközöket ajánlott fel. Az adományok egy részét a magyar katonák személyesen adták át a családoknak, a másik része a leposavici területekért felelős összekötőn keresztül jut majd el a megfelelő helyekre.

A KFOR és a koszovói magyar kontingens elfogadásához nagymértékben hozzájárul ez a feladat, mert a helyi lakosok látják azt, hogy értük vagyunk és a részükre felajánlott holmikkal gondolunk arra, hogy segíthessük a további életüket”  mondta a mostani adományok átadásának szervezője, Korom Grácia hadnagy, CIMIC-tiszt.

Bú Csaba hadnagy, bocskaidandar.hu