Kétujjú lajhár érkezett a debreceni állatkertbe

Helyi hírek

A Debreceni Állatkertben jelenleg két egyed található, akikhez ma csatlakozott harmadik társuk, aki Németországból érkezett (Tierpark Nordhorn), így egy hímből és két nőstényből áll össze a csapat.

A kétujjú lajhár rövid, finom alsó szőrzetét hosszabb, sűrű, durva szőrű prém fedi. A bundában, a szőrszálak között két algafaj él, amelyek a bundának zöldes árnyalatot, ezzel a lomberdőben kitűnő álcaszínt adnak. Szárazabb időben az algák besárgulnak; ha nedvesebb az időjárás, akkor kékeszöldre váltanak, úgyhogy a lajhár még a különböző évszakokban jellemző levélszínekhez is tudja igazítani álcáját.

A nagyon sajátos karok és lábak jó tartást biztosítanak a lajhárnak az ágakon, melyeken élete nagy részében lóg. A karokon két, a tövüknél bőrrel benőtt karom van, a lábakon három. Mászó rendszerét nem hagyja el, csak szükség esetén, akkor oldalukon mozognak elég esetlenül.

Tápláléka levelek, gyümölcsök és gumók. Összetett gyomra a kérődzőkéhez hasonló. Lassú emésztése miatt kéthetente körülbelül háromszor ürít.

A különleges életmódú és anatómiai felépítésű vendégízületes állat körülbelül 40 évig él.

A hím 4-5, a nőstény 3 évesen éri el az ivarérettséget. A párzási időszak egész évben tart. A vemhesség 7-10 hónapig tart, ennek végén egy utód születik. A kölyök 6-9 hónapig kapaszkodik az anyja szőrzetébe.