Ez a debreceni lány egy igazi matekzseni!

Helyi hírek

Igazi matekzseninek tartják Baran Zsuzsát, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tizenegyedikes, 17 éves diákját. Matematika tagozatra, azon belül is speciális tantervű osztályba jár, heti hét órában az emelt szintű érettségi anyagánál többet tanulnak meg; ilyen osztály az egész országban tizenegynéhány van, megyénkben ez az egyetlen.

Baran Zsuzsa, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium hat évfolyamos, speciális matematika tagozatának tizenegyedik évfolyamos tanulója, június 23-án a debreceni önkormányzat Cívis Talentum ösztöndíját kapta meg.

S hogy miért szereti a matematikát?

Mert egzakt tudomány, a humán tárgyakkal ellentétben egyértelmű válaszokat ad, és ha nem is ismerjük még ezt a választ valamely kérdésre, tudjuk, hogy létezik! Habár a természettudományokhoz sorolják, nem kötődik olyan erősen a fizikai világhoz, mint például a kémia, biológia. Ezeknél a természettudományoknál a valóság rácáfolhat az elméletekre, de amit a matekban kitalálunk, az működik! Továbbá, a matematika nem kísérletezik, hanem bizonyít; ha helyesen levezetünk egy állítást, akkor az úgy is van.

” A számtanban csupán alkalmazzuk a szabályokat, és ez a legtöbb ember számára unalmas, én sem szeretem. De ha megértjük a szabályokat, mi alakíthatjuk azokat; ez a matematika, és ez adja a szépségét!” – mondta Zsuzsi a Hajdú Online-nak.

Baran Zsuzsi 2–3. osztályos korában kezdett matekversenyekre járni, és egyre komolyabb megmérettetéseken vett részt. Hangsúlyozza: nemcsak maga a viadal vagy annak eredménye számít, hanem az a fejlődés is, ami a mindig nagyon komoly felkészülés során történik. Ugyanakkor megvan benne a versenyszellem is.De nem csak ez teszi őt eredményessé, hanem a szorgalma, alázata is; sokat dolgozik a versenyek előtt, bár ő nemigen tartja munkának.

A legkomolyabb verseny, amin Zsuzsi indult a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia. Mára mintegy 100 ország vesz részt, hat fős csapatokkal, ezekbe bekerülni is nehéz. Az IMO 56 éves történetében a magyar csapatban Zsuzsi személyében először jutott ki tizedikes lány, az utóbbi néhány évben pedig lányok sem kerültek be a csapatba.
A 2016-os csapatba is bekerült, ez a verseny júliusban Hong Kongban lesz.

Legutóbb pedig az EGMO (European Girls’ Mathematical Olympiad – Európai Lányok Matematikai Olimpiája) elnevezésű diákolimpiáján vett részt, itt országonként négy fő szerepel; 2015-ben és 2016-ban is aranyérmet hozott haza.

Természetesen mind emögött rengeteg munka van: matematikatanárai, Tóth Marianna és Lakatos Tibor segítségén túl például kéthetente felkészülési szakkörön vesz részt Budapesten, de egymás közt is cserélgetnek feladatokat a csapattagok. Fentiekhez Zsuzsi szüleinek támogatása járul hozzá, akik a Debreceni egyetem matematikusai, így szakismeretük mellett, pályázatok révén vagy egyéb módokon igyekeznek biztosítani a versenyzés lehetőségét lányuknak.

Aki távolabbi terveiről még csak annyit tud, hogy matematikát akar tanulni valamely egyetemen. Addig is, szabadidejében sokat olvas és a barátaival időzik – de olykor velük is a matekról beszélget.