“Egy csodálatos, önzetlen asszonyt veszített el Debrecen”

Helyi hírek

Császár Lívia Ibolya nagyon sok rászorulót, beteget és szervezetet támogatott, és mindig név nélkül adományozott – emlékezik róla a város honlapja.
Talán sokan emlékeznek rá, hogy 2014-ben Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése Mecénás-díjjal tüntetett ki egy idős, törékeny, de csillogó szemű hölgyet. Ő volt Császár Lívia Ibolya, aki 2016. május 6-án, 95 éves korában – rövid lefolyású, súlyos betegség következtében – végleg elköszönt a földi léttől.

Ibolya néni 1999-ben költözött Nagyváradról Debrecenbe. Hozzátartozói halálát követően a nehéz sorsú, támogatásra szoruló emberek felé fordult figyelme. Felsorolni sem lehet, hány civil szervezet és intézmény kapott tőle jelentős pénzbeli adományt városunkban és a környező településeken is. Debrecenben oktatási és szociális intézményeket, civil és egyházi szervezeteket, valamint daganatos gyerekek gyógyítását végző egészségügyi intézményt is támogatott. A természeti katasztrófák idején más településen élő nehéz helyzetben lévő embereknek is segítséget nyújtott adományával, melynek köszönhetően megrongálódott épületeket tudtak helyreállítani. 2011-ben az önkormányzat számára felajánlott saját megtakarított pénzéből egy jelentős összeget a rászorulók támogatására. Önzetlenül, név nélkül szeretett adományozni, sohasem engedte, hogy az általa adományozott összegről nyilvánosságra kerüljön információ.

Ibolya néni nem akarta, hogy a támogatásban részesülők személyét megismerjék. Célja az volt, hogy az igazán rászoruló emberek kapjanak segítséget, lehetőséget életük rendezésére. Nem volt gazdag ember, de hosszú, tartalmas és szorgalmas élete vagyoni javait megosztotta másokkal – ez jelentett számára örömet, példát mutatva mindannyiunknak.

A Mecénás-díjat általában vállalkozók kapják. Ő 93 évesen, egyszerű nyugdíjasként állt az ünnepségen a díjjal kezében, és egy régi tanárát idézve köszönte meg az elismerést. Halálával egy nagyszerű, önzetlen ember távozott el.

debrecen.hu

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft