A zene nyelvén toboroznak

Helyi hírek

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekara felkérést kapott a Filharmónia Magyarország Koncertszervező Nonprofit Kft.-től, hogy adjon koncerteket az általuk szervezett ifjúsági hangversenysorozat keretében. A zenekar örömmel tett eleget a felkérésnek.

A katonazenészek márciusban indultak útnak, hogy a zene nyelvén népszerűsítsék a katonai hivatást Hajdú-Bihar megye nagyobb településeinek oktatási és közművelődési intézményeiben. A Filharmónia ifjúsági koncertjein évente mintegy 250.000 gyermek részesül a legmagasabb szintű interaktív zenei élményben.

A 14 helyszínből álló hajdú-bihari sorozat „Hang-Erőd” címet viselő koncertjei egy képzeletbeli erőd falai között, különleges zenés utazás keretében vezetik körbe a gyerekeket. Pál István őrnagy, a zenekar karmestere szerint mély nyomot hagy a fiatalokban a katonákkal való találkozás, hiszen ezeken az alkalmakon a katonai kultúra egy fontos szeletével ismerkednek meg. A karmester elmondása szerint a gyerekek még autogramot is kérnek a zenészektől. A koncertsorozat repertoárján a katonaindulók mellett – többek között – Kodály Zoltán: Háry János toborzója, az „A csitári hegyek alatt” és jól ismert mesezenék is felcsendülnek. A hangverseny teljesen interaktív, a gyerekek menetelnek és együtt énekelnek a katonákkal. A zene mellet fegyverzeti bemutató is várja az érdeklődőket a rendezvény helyszínein.