Nemzetközi projektekben vesz részt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

Gazdaság Helyi hírek

Cél az élethosszig tanulás és intelligens közlekedési rendszerek kialakítása. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015. december 11-i ülésén kapott tájékoztatást arról, hogy az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nkft. (ÉARFÜ) több nemzetközi projektötlettel pályázott a 2014-2020-as fejlesztési ciklus már megjelent pályázati felhívásaira, és a társaság várható megszűnése miatt a tulajdonos önkormányzatoknak döntenie kell majd ezen pályázatok jövőbeni sorsáról is, amennyiben azok sikerrel járnak. Ezen az ülésen 2 folyamatban lévő nemzetközi projekt: az AGE+ és P4ITS átvételéről döntöttek a képviselők, amelyekkel kapcsolatosan a szükséges megállapodást a társaság és a megyei önkormányzat 2015. december 29. napján megkötötte.

AGE+ projekt bemutatása

Az AGE+ – A „közigazgatás európaivá válása” platform az e-tanulásért és a támogatások elősegítéséért program, amelynek finanszírozója az ERASMUS+. A pályázat témája az önkormányzatok „nemzetköziesedésének” elősegítése.

A cél:  Az önkormányzati alkalmazottak támogatása erősítése annak érdekében, hogy az élethosszig tartó tanulás segítségével sikeresen nézhessenek szembe a nemzetközi kihívásokkal.

A projekt időtartama: 2014. szeptember 1 – 2016. augusztus 30.

Az AGE+ projekt megvalósításában 4 ország 7 szervezete vesz részt. A partnerség egy komplex vegyes tanulási tantervet (kevert képzési tananyagot) dolgoz ki a közszférában dolgozók számára, mely segítheti őket a nemzetközi szintérről érkező feladatok ellátásában.

Az előző (AGE) projektben készült egy felmérés elsősorban önkormányzati alkalmazottak körében, hogy melyek azok a készségek, melyek a nemzetköziesítéshez szükségesek. Az értékelés után három készséget azonosítottunk: interkulturális kompetenciák, nemzetközi projektmenedzsment és külső/belső kommunikáció. Ezeknek megfelelően három képzési modul is kidolgozásra került.

Az AGE+ projekt keretében a partnerek átnézik és optimalizálják a 3 modult, illetve tananyagot, majd átdolgozzák kevert képzésű tananyaggá, továbbá létrehozzák az úgynevezett AGE+ e-platformot. A nyílt platform virtuális testvéri kapcsolatok kiépítésére lesz alkalmas az önkormányzatok, illetve az ott dolgozó munkavállalók részére, valamint lehetőséget nyújt majd a jó gyakorlatok, ötletek és dokumentumok cseréjére is. Az oktató felület a kevert képzés tanulói, oktatói és képzési anyagait fogja tartalmazni. A kidolgozott képzési anyagnak köszönhetően a projektpartnerek egy gondosan kifejlesztett tananyagot fognak nyújtani. Azt remélik, hogy egyre több közszférában dolgozó fog hasonló kurzust elvégezni és az önkormányzatok aktív részvételével elkezdődik a nemzetköziesedési folyamat, azaz elkezdik kidolgozni a nemzetköziesedési stratégiájukat, amelynek eredményeképpen egyre több nemzetközi pályázatban vesznek majd részt nemcsak a projektpartnerek országaiból, hanem Európa-szerte.

A projektben vezető partner: Magdeburg Város Önkormányzata.

További projektpartnerek:  Iskolai, Közösségi és Vállalati Konzorcium, AICCRE – Európai Megyék és Önkormányzatok Bizottságának Olasz Egyesülete, Vejle Város Önkormányzata, RGGE – Európai Községek és Régiók Tanácsa, isw Intézet Kft. és Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat.

A projekt időtartama alatt megvalósult többek között az AGE+ képzési modulok fejlesztése, a módszertan; tanítási egységek formátuma, száma; az ellenőrzések eszközei és értékelés módszertanának egységesítése, a „Kultúrák közötti párbeszéd” modul fejlesztése (dánul és angolul). Emellett a „Projektmenedzsment” modul fejlesztése (németül és angolul), a „Külső és belső kommunikáció” modul fejlesztése (olaszul és angolul), az AGE+ e-platform fejlesztése, valamint a „Tanári kézikönyv” kidolgozása és összeállítása is megtörtént.

Hátralévő feladatai között szerepel az AGE+ anyagok lefordítása magyar nyelvre, a mostani disszeminációs konferencia szervezése, 2 fő oktató részvétele a hallei ötnapos oktatói képzésen (2016. májusban) és maximum 5 fő részvétele a római zárókonferencián (2016. július/augusztusban).

A projekt eredménye többek között az AGE+ tanulási és tanítási anyagok, AGE+ e-platform, tanári kézikönyv, disszeminációs terv és disszeminációs eszközök/anyagok, kidolgozása, valamint trénerek képzése, minőségbiztosítási és értékelési tervek elkészítése.

P4ITS projekt bemutatása

Az Age+ programmal együtt vette át a megyei önkormányzat a P4ITS – Innovációs közbeszerzés a Kooperatív Intelligens Közlekedési Rendszerek (C-ITS) területén elnevezésű pályázatot. A finanszírozó program a CIP Thematic Network (Versenyképességi és Innovációs Keretprogram – Tematikus Hálózat). Témája: Innovatív közbeszerzési megoldások bevezetésének előkészítése a kooperatív intelligens közlekedési rendszerek területén.

A pályázat célja: egy a Kooperatív Intelligens Közlekedési Rendszerek területén innovatív termékek közbeszerzésével foglalkozó hálózat létrehozása; a közös tanulás és képzés feltételeinek megteremtése a tagok számára; egy külső konzultációs folyamat elindítása; figyelem felkeltése a téma és a hálózat iránt; kulcsfontosságú ajánlások (iránymutatás) megfogalmazása az innovatív termékek közbeszerzése (PPI) az ITS területén; a projekt fenntartható hálózatban való állandósítása.

A projekt időtartam: 2013. december 1– 2016. május 31.

A P4ITS projekt keretein belül egy olyan, a kooperatív intelligens közlekedési rendszerek beszerzésében jártas (vagy más intelligens közlekedési rendszerek beszerzését ismerő, de C-ITS bevezetését tervező) magánszemélyekből és szervezetekből álló hálózat jön létre, akik a közbeszerzésen keresztül szeretnék javítani az innovatív közlekedési rendszerek piaci elterjedését, illetve érintettek a komplex innovatív megoldások kereskedelmi beszerzéséhez kapcsolódó jogi és operatív kihívások által. Ezek a szervezetek ezért egy olyan hálózatot szeretnének létrehozni, ahol közös problémákat és témákat vizsgálhatnak meg más ország- és szervezetbeli kollégáikkal azért, hogy egy összehangoltabb megközelítést fejlesszenek Európában, és hogy bizonyos fokig azonosítsák, hogyan lehet a releváns telepítési akadályokat leküzdeni.

A projektben partnerek: ERTICO (BE), Észak-Dániai Régió (DK), AUSTRIATECH (AT), ASFINAG (AT), Flamand Régió (BE), Vigo Város Önkormányzata (ES).          Autóipari innovációs, technológiai K+F-es és ipari ösztönzésért galíciai alapítvány (ES), Finn Közlekedési Ügynökség (FI), VTT (FI), ITS Bretagne (FR), Veronai Önkormányzat (IT), Henri Tudor Kutatóközpont (LU), ITS Sweden (SW), Liguria Régió (IT), OHLC (ES), TOPOS (FR).

A projekt a céljait 7 munkacsomag keretében kívánja megvalósítani. Feladatok többek között a hálózat menedzsmentje, a hálózat kialakítása – a megvitatandó pontok meghatározása; nemzeti/helyi stratégiák, tapasztalatok bemutatása, sikertörténetek és hiányosságok feltárása.

A megyei önkormányzat hátralévő feladatai: hozzájárulás a P4ITS munkaanyagok elkészítéséhez, részvétel a 9. projekttalálkozón Brüsszelben 2016. január 19-20-án, és részvétel a 10. projekttalálkozón Vigoban 2016. április 5-6-én.

A projekt eredménye:

  • Közös tanulás
  • A PPI közös megközelítése az ITS beszerzők körében
  • Az ITS közösségen belül magasabb fokú tudás megszerzése arról, hogy mi a PPI
  • PPI partnerségek kialakítása a C-ITS területén
  • Több sikeres PPI

 

Mindkét projekt 100%-ban finanszírozott.