Új járatokat indíthat Debrecenből a Ryanair

Gazdaság Helyi hírek

A Ryanair növeli járatai számát 2016-os téli menetrendjében, ettől 16 százalékos utasforgalom növekedést vár – közölte az ír diszkont légitársaság csütörtökön.

A téli menetrendben – október végétől – Berlinbe és Nürnbergbe napi kettő, Billundba és Malagába heti kettő, Gran Canariára pedig heti egy új járatot indítanak, és növelik a Brüsszelbe, Rómába közlekedő járatok számát is. Ez évi 1,8 millió utast jelent a reptéren a Ryanair szerint, 250 ezerrel többet, mint egy évvel korábban.

A cég korábbi közlése szerint bevételei a december 31-ével végződött negyedévben 1,1 milliárd euróról 1,3 milliárd euróra emelkedtek, míg a költségek 5 százalékkal csökkentek, az adózott eredmény 49 millió euróról 103 millió euróra javult. Október-decemberben a diszkont légitársaság 24,9 millió utast szállított, 20 százalékkal többet, mint tavaly ugyanilyenkor, a járatok töltöttsége pedig 89-ről 91 százalékra javult.

A Ryanair előrejelzésében a korábbi 105 millióról 106 millióra módosította várható éves utasszámát, a jegyárak 4 helyett 6 százalékkal csökkenhetnek, ugyanakkor várható adózott eredményükön nem módosítottak, továbbra is az 1,175 milliárd és 1,225 milliárd eurós skála felső részébe várják teljes éves adózott eredményüket.

A Traveler Circle egy esetleges debreceni terjeszkedésről is kérdezte a Ryanair marketingért felelős vezérigazgató-helyettesét, aki elmondta, hogy tárgyalásokat folytatnak a Debrecen Airport illetékeseivel, az elképzelésük szerint 2017 nyarától indulhatnak legkorábban az ír légitársaság által üzemeltetett járatok a kelet-magyarországi légikikötőből. Mindemellett további budapesti terjeszkedésről is szót említett Jacobs, észak-afrikai nyitás a jelenlegi félelmek – és az ezzel járó alacsony érdeklődés – miatt nem várható, azonban egy esetleges lisszaboni járatindítás elképzelhető a jövőben.