Az 1943-as doni katasztrófa áldozataira emlékeztek Debrecenben

Helyi hírek

„Alig van ma hazánkban olyan család, melyet ne érintett volna a XX. század „új magyar Mohácsának” katasztrófája, emberfeletti küzdelme és hősiessége.” – e szavakkal emlékezett a doni hősökre Pető Zsolt a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium kollégiumvezetője beszédében a Honvédtemető Pantheonjában.

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár szervezésében a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, Debrecen városa, a rendvédelmi szervek és civil szervezetek együtt emlékeztek a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg 1943. évi Don menti hadműveleteire. Pető Zsolt beszédében utalt arra, hogy a 2. magyar hadsereg 1943 nyarán érkezett a Don folyóhoz és kezdte meg a 200 kilométeres védelmi vonal elfoglalását. 1943. január 12-én a szovjet 40. hadsereg több hónapos átcsoportosítást követően megkezdte az ellentámadást. A túlerő minden szempontból óriásinak bizonyult, de mindezek ellenére a magyar bakák hősiesen harcoltak és helytálltak a nagy hidegben. A 200 ezer főt számláló 2. magyar hadseregből 1943 márciusáig 63 ezer fő élte túl a borzalmakat. „A Don mellett meghalt magyar katonák ma is a hazájuktól távol nyugszanak. Nekünk pedig kötelességünk, hogy hősiességükre, embert próbáló küzdelmükre emlékezzünk.” – hangsúlyozta a kollégiumvezető.

A csendes koszorúzás végén virággal rótta le kegyeletét a hősök emléke előtt – többek között – Noszkó János alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár felderítő főnöke és Rácz Károly őrnagy, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnokhelyettese. A rendezvény záróakkordjaként Némethy András őrmester előadásában csendültek fel a Magyar Takarodó dallamai.