Ökoturisztikai fejlesztések a Hortobágyon

Helyi hírek

Több mint kétmilliárd forintos ökoturisztikai beruházás fejeződött be a Hortobágyon; a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg – jelentették be csütörtökön, a projektzáró rendezvényen.A fejlesztésben konzorciumi formában vett részt a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., a Hortobágyi Nemzeti Park és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.     A projekt keretében kialakítottak egy turistautat, amely Hortobágy település és Hortobágy-halastó, illetve a pusztai állatpark között épült meg – mondta Medgyesi Gergely Árpád, a génmegőrző ügyvezetője.

A fejlesztések között szerepelt a Kungyörgyi telepen a régi víztorony felújítása és kilátóvá történő átalakítása, egy kerékpáros és turista pihenőhely létrehozása a Hortobágy-Halastó felé vezető turistaút mentén. A Mátai Ménes területén épületeket újítottak fel, valamint megépült egy új látogatóközpont, amelyben ménestörténeti kiállítás, kocsimúzeum, oktatóterem és helyi kézművesek műhelyei is teret kaptak – sorolta az igazgató.     Olajos Péter, a HNP igazgatóhelyettese hozzátette: a beruházás keretében új gyalogoshidat építettek a Hortobágy folyón a víziszinpad mellett, párhuzamosan a Kilenclyukú híddal.

hortf
A pusztai állatpark széles szolgáltatáskínálatát több családbarát elemmel, például baba-mama szobával, és jellegzetes hortobágyi állatokat formázó elemeket tartalmazó pusztai játszótérrel bővítették, de megújult a központi épületben található kiállítás is, amelynek témája a hortobágyi juhászság élete és mindennapjai.

Perpék Mónika, a halgazdaság képviselője arról számolt be, hogy Hortobágy-Halastó területén játszótér, fűzlabirintus, madáretető-tó és madárgyűrűzéshez használt úgynevezett Helgoland-háló épült, valamint hat madármegfigyelő les újult meg.

A Borsósi-halastó területén további egy madármegfigyelő les létesült a projekt keretében. Az Igazgatóság címerállataként ismert daru bemutatására a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Látogatóközpontjának emeletén egy interaktív kiállítás jött létre.