Megújult a dkv.hu, elindult a mobil applikáció

Helyi hírek

A DKV Zrt. a város Smart City elképzeléseihez igazodva új alapokra helyezi és szélesíti a helyi közösségi közlekedési utastájékoztatási rendszerét. Megújul, az utasok igényeihez igazodik a Társaság weboldala, valamint letölthető lesz egy valósidejű közlekedési információkat tartalmazó mobil applikáció, a transIT DKV.

Az új www.dkv.hu internetes oldal 2015. november 11-től bárki számára elérhető. Az új, fiatalos, modern, dinamikus weboldal megújult külsővel, a régi tartalom újragondolásával segíti a helyi közösségi közlekedésben résztvevő utasok tájékozódását.

A megújult honlapon kiemelt helyet kapnak a legfrissebb forgalmi, közlekedési hírek, az aktuális menetrendek valamint a jegyértékesítés szóló tájékoztató.

A helyi utazás megkönnyítésére központi helyet kapott a megújult útvonaltervező és a menetrendi kereső funkció, mellyel gyorsan, egyszerűen, néhány kattintást követően otthonról, bárki kényelmesen tervezheti meg az utazását.

MOBILAPP

A debreceni közösségi közlekedési utastájékoztatási rendszer kibővül egy valósidejű közlekedési információkon alapuló mobil applikációval.

A transIT DKV alkalmazás mind Androidos, mind pedig iOS szoftveren keresztül használható. Az applikáció a Google Play-ben 2015. november 11-től, míg az App Storeban az Apple rendszer sajátosságai miatt várhatóan két hét múlva lesz elérhető.

A többnyelvű alkalmazás ingyenes, a letöltését követően azonnal használható, a rendszer nem igényel semmilyen regisztrációt. Az alkalmazásnak köszönhetően a helyi közösségi közlekedést használók azonnal értesülhetnek az egyes helyi járatú autóbuszok, trolibuszok vagy villamosok pontos közlekedéséről, az egyes vonalakat érintő forgalmi hírekről.

A kezdőképernyőről lehetőség van menetrendre vagy megállóhelyre keresni. A keresés megkönnyítése érdekében, a készülék helymeghatározó funkciójának bekapcsolásával a rendszer automatikusan megmutatja a felhasználónak, hogy hol tartózkodik, és merre találja a legközelebbi helyi közösségi közlekedési megállóhelyeket.

A Menetrend menüponton belül lehetőségünk van a kívánt járat kiválasztására. Ezen belül az egyes indulási időpontra „kattintva” megjelennek a megállóhelyi információk, valamint az éppen közlekedő jármű pontos helyzete és a menetrendhez viszonyított közlekedési ideje akár késésről, akár esetlegesen sietésről van szó.

Ez a menüpont a mozgáskorlátozott utasaink számára is hasznos információkat nyújt. Mivel a DKV járművei többnyire alacsonypadlósak, a mozgáskorlátozott utasaink utazásának megkönnyítésére az egyes járatok indulási idejénél külön megjelöltük azokat a járatokat melyek nem alacsonypadlósak.

A Megállók listája az utasoknak lehetőséget nyújt az egyes megállóhelyekre történő keresésére. A helymeghatározás bekapcsolásával tárképen azonnal megtekinthetjük a megálló pontos helyét, valamint az aktuális tartózkodási helyünket. A megállóhely nevére kattintva listázódnak a megállóhelyet érintő járatok, valamint azok indulási ideje az adott megállóhelyről.

QR-kód

Az elmúlt napokban minden megállóhelyre kihelyeztünk egy-egy QR-kód matricát. A mobiltelefonos applikáción belül található QR-kód olvasó használatával ezeknek a megállóhelyi QR-kódoknak a leolvasásával egyszerűen lekérhetjük az adott megállóhelyet érintő információkat: a megállóhely nevét, az ott közlekedő járatoknak a számát, útvonalát, további megállóhelyeit és azok indulási idejét a megállóhelyről.

Az alkalmazáson belül, minden a közösségi közlekedéshez szükséges egyéb információ is megtalálható, így például térképes formában az értékesítési pontok, a DKV-val kapcsolatos információk, Ügyfélszolgálat elérhetősége, nyitva tartási ideje.

Online üzemmódban azonnal értesítést kaphatnak a felhasználók az aktuális, helyi közösségi közlekedést érintő forgalmi információkról, hiszen a legfrissebb hírek egyszerre jelennek meg a felületen és a weboldalon.

A kedvenc járatok beállításával pedig még egyszerűbbé, kényelmesebbé tehetjük közlekedésünket.

Az új weboldal és a transIT DKV mobil applikáció elindulásával egy új korszak kezdődik a helyi közösségi közlekedés utastájékoztatásában, hiszen minden, az alkalmazást használó utazót, közvetlenül és ami a legfontosabb a mai felgyorsult információs világban, azonnal tájékozódhatunk a járművek közlekedéséről.

TESZTÜZEM

Fontos kiemelni, hogy a megújult www.dkv.hu internetes oldal, valamint az Androidra és iOS-re fejlesztett mobiltelefonos applikációt tesztüzemben indítottuk el. Várjuk minden kedves felhasználó építőjellegű észrevételét az új felületekkel kapcsolatban, hiszen az a célunk, hogy minden utasunk, legyen az helyi, napi szinten, vagy épp alkalmanként közösségi közlekedő debreceni, vagy városunkba érkező belföldi és külföldi turista egyszerűen, kényelmesen néhány érintéssel eligazodjon a helyi közösségi közlekedéshez kapcsolódó információkban.

Az utasok észrevételeiket a mobilapp@dkv.hu e-mail címre 2015. december 31-ig juttathatják el, melyet közvetlenül a fejlesztők is látnak.

FEJLESZTÉSEK

A mobil applikáció fejlesztése a jövőben is folyamatos lesz.

A beérkezett észrevételek és az üzemeltetési tapasztalatok alapján folyamatosan bővítik majd az alkalmazás adta lehetőségeket, szolgáltatásokat. A következő fejlesztési ütemben elkészül a mobiltelefonos applikáció gyengénlátó verziója, valamint a térképes utazásszervező és útvonaltervező.

DKV