Elindult az utolsó tankönyvszállító kamion az Alföldi Nyomdából

Helyi hírek

Az utolsó tankönyvszállító kamion péntek reggel indult el a debreceni Alföldi Nyomdából, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által megrendelt kiadványokat a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktáraiba szállítsa – közölte a nyomda vezérigazgatója az MTI-vel.

György Géza elmondta: az OFI által megrendelt tankönyvek 45 százalékát, mintegy 4,5 millió példányt Debrecenben nyomtattak, a többit az általuk vezetett, hat nyomdát összefogó konzorcium nyomdáiban.

A konzorciumi nyomdákban az összes, 220 tonnányi, csaknem tízmillió példány határidőre elkészült, és pénteken valamennyi a Kello raktáraiba kerül. A nyomdák ezzel teljesítették vállalásaikat – hangsúlyozta az Alföldi Nyomda vezérigazgatója, megjegyezve, hogy az elmúlt három hónapban a magyar nyomdaipari kapacitás 80 százalékát a tankönyvnyomtatás kötötte le.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára július 22-én a debreceni Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a terveknek megfelelően augusztus 3-án megkezdik a tankönyvek kiszállítását a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktáraiból az iskolákba.

Naponta mintegy 350 iskola kapja meg a tankönyveket, és a tervezett, augusztus 25-ei határidőre minden iskola megkapja a rendelt mennyiséget – hangsúlyozta az államtitkár.
Czunyiné Bertalan Judit akkor elmondta azt is, hogy az általános iskolás diákok 63 százaléka ingyen vagy kedvezménnyel jut a tankönyvekhez. Az állami tankönyvprogram keretében valamennyi általános iskola 3. évfolyamáig már most minden gyerek ingyen kapja a tankönyveket, 2017-re pedig valamennyi általános iskolás ingyen juthat hozzá a kiadványokhoz – tette hozzá.