Közös virágkocsit készít az NI és Debrecen városa

Gazdaság Helyi hírek

Drongó. Ezt a találó nevet kapta Debrecen város és az NI Hungary Kft. közös virágkocsija, amely az innováció terén a példaértékű együttműködést szimbolizálja.
A szójáték pedig arra utal, hogy a high-tech formáción szálló szelíd poszméhek nem hétköznapi rovarok: a két dongó ugyanis drón. Ezek olyan kvadrokopterek, amelyek a virágkarneváli menetben közlekedő alkotáson az óriásvirágok és a kaptár között repkednek majd. Az eddig példa nélküli virágkompozícióval kapcsolatban 2015. július 27-én tartottak sajtótájékoztatót Debrecenben, a Kölcsey Központban.

Debrecen alpolgármestere a virágkocsi üzenetére hívta fel a figyelmet.Széles Diána szerint az önkormányzat stratégiai fontosságú célként kezeli az innovációt, ezért is támogatták, hogy Debrecen egyik leginnovatívabb cégével, az NI Hungary Kft.-vel közösen készítsenek egy kompozíciót a 46. Debreceni Virágkarneválra. Azt is bejelentette, hogy a virágkarneváli menet egy újabb – sorban a 15. – kompozícióval gazdagodik. Nagyvárad és Debrecen – a kiváló testvérvárosi együttműködést szimbolizálva – szintén közös virágkocsit indítanak.
Az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: örömmel kapcsolódtak be Debrecen legnagyobb turisztikai attrakciójába. Ábrahám Lászlóreményét fejezte ki, hogy a közösen megálmodott terv maradéktalanul valóra válik, és a mérnöki kihívásokat leküzdve, valóban új fejezet kezdődik a virágkarneválok történetében. A „drongót” a többi hagyományos kocsitól az különbözteti majd meg, hogy a hagyományos és nagyon szép virágos elemeket a XXI. század technikai vívmányaival ötvözi. Így jelenik meg a robotika vagy a programozás.
A repülő robotok, amelyek a kompozíción poszméheknek néznek majd ki,Gulyás Tamás virágszobrászt és Somorjai Gergelyt, a Colmot Kft. illetve az ELTE tudományos munkatársát eddig példa nélküli alkalmazások kifejlesztésére motiválta. Mindkét szakember bízik abban, hogy a méhek tánca zavartalan lesz Debrecen legnagyobb ünnepén.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy összhangban az NI oktatási célkitűzéseivel – a karneváli virágkocsi technológiája révén – szeretné közelebb hozni a fiatalokhoz a mérnöki és a természettudományokat.

Ezért várják azoknak vállalkozó kedvű, műszaki érdeklődésű fiataloknak a jelentkezését, akik szeretnék elsajátítani a drónok vezérlését és kedvet éreznek magukban, hogy a karneváli hétvégén (augusztus 21-23.) hosszabb-rövidebb ideig ők irányítsák a méhek táncát a városba látogatók örömére. A jelentkezéseket a drongo@ni.com címre lehet küldeni „Drónpilóta kerestetik” tárgy megjelölésével és egy egyoldalas motivációs levél kíséretében.

Forrás: Főnix Rendezvényszervező Kft.

Fotók: Miskolczi János

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.