Folytatódik a hortobágyi bombázó lőtér tűzszerészeti mentesítése

Helyi hírek

A Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei folytatják az egykori hortobágyi bombázó lőtér mentesítését – közölte a honvédelmi miniszter a helyszínen kedden.

Hende Csaba elmondta: a mentesítés két fázisában előbb kézi műszerekkel feltárják és megjelölik a lőszerek, bombák helyét, majd a tűzszerészek megsemmisítik azokat.
Eddig már csaknem 40 ezer ilyen jelölés van a Hortobágyon – tette hozzá megjegyezve, hogy eddig 521 hektáron történt meg a mentesítés, ahol 532 robbanótöltetet és 126 kilogramm egyéb pirotechnikai anyagot, robbanószert találtak.

Hende Csaba sajnálatosnak nevezte, hogy ennyi évvel a háború után szerte az országban nagyszámban találnak háborús lőszereket.

Tavaly 2612 lakossági bejelentéshez vonultak ki a tűzszerészek, idén már 1242 bejelentésnél tartanak – fűzte hozzá.

A honvédelmi miniszter elismeréssel szólt a nehéz feladatot végző tűzszerészekről, akik – csakúgy mint a többi katona – július 1-től 30 százalékos illetményemelésben részesülnek.
A következő évek január elsején újabb 5-5 százalékos emeléshez, így a mostanihoz képest 2019 január elsejétől átlagosan 50 százalékos illetményemelést kapnak a katonák. Nagyon megérdemlik, főként a tűzszerészek – jegyezte meg Hende Csaba.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára hozzátette: az összesen 3 milliárd 450 millió forintba kerülő projekt keretében több mint 4100 hektár területet mentesítenek és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban.

A munkálatok, amelyet az unió finanszíroz, 2018 május 30-án fejeződnek be – mondta a helyettes államtitkár.

Beszámolt arról, hogy eddig ötezer bombatölcsért temetettek be, felszámolták az egykori kifutópályát, a “sárgatornyot” és egy laktanyát, és számos műtárgyat.

Rácz András emlékezetett rá, hogy az egykori bombázó lőtér árvízi vésztározóként is működik, s az utóbbi években háromszor kellett elárasztani, majd a vizet a Körösökbe vezették. A táj-rehabilitációval megszűnik a terület potenciális szennyező forrás lenni – fűzte hozzá.

Kiemelte: a HNP kezelésében lévő terület a világörökség része, Natura 2000 védelem alatt áll, így rendkívül fontos, hogy visszaállítsák és a hagyományos legeltetéssel hosszú távon fenntartsák a térség természeti állapotát.

Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi haderőnem főnöke elmondta: a tűzszerészeknek a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandár biztosítja a logisztikát: a műszaki gépeket, a lánctalpas terepjárót, a biztosítást és az egészségügyi ellátást.

A feladat nagy kihívást jelent, ugyanis ilyen kis területen ennyi robbanószert az MH 1. tűzszerész és hadihajós ezrede még nem hatástalanított. A magyar tűzszerészek nagy tapasztalatot szereznek ebben a munkában, s ezt a képességet felajánlották a V4 országoknak és a NATO-nak is – közölte a parancsnok.

Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója hozzátette: a most záruló Környezetés Energia Operatív Program (KEOP) projektből a munkák negyedét végezték el eddig, az új uniós költségvetésből pedig a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében finanszírozzák a munkák háromnegyedét.