Külföldi diákok látogattak Debrecenbe

Egyetem Helyi hírek

Az iskolák közötti kapcsolatok építésére szolgáló, nemzetközi Comenius-program keretében zajló „Generációk közötti híd”-projekt kapcsán finn, olasz, német és török oktatási intézmények diákjai látogattak Debrecenbe. A fiatalokat és kísérőiket a Balásházy szakközépiskola és a Medgyessy gimnázium látja vendégül 2015. március 6-13. között.

A két éves (pályázat) program keretében összesen 144 tanár és diák vehet részt külföld mobilitási akciókban, amelyek hozzájárulnak a résztvevők kulcskompetenciáinak fejlődéséhez valamint az oktatás nemzetközi dimenziójának erősítéséhez.

A jelenlegi találkozó a 2013-2015 között megvalósítandó „Generációk közötti híd” című Comenius-projekt közös produktuma, amely négy európai uniós ország öt középiskolájának és egy török általános iskolának az együttműködésében valósul meg. A találkozóra 47 vendég – köztük 8 tanár és 39 diák – érkezett Finnországból, Németországból, Olaszországból és Törökországból.

Alapvető törekvés, hogy a generációkat egymáshoz közelebb hozó akciókkal – az iskolákban és azokon kívül – az érintettek szociális és állampolgári kompetenciáit erősítése. A diákok felkutatják az éppen aktuális demográfiai trendeket és ezek hatásait, összehasonlítják az országaikban érvényben lévő állami intézkedéseket az idősödő munkavállalók védelmére. Fontos, hogy a fiatalok aktív részvételét erősödjön az idős emberekkel való kapcsolat ápolásában, cél az is, hogy a velük együtt eltöltött minőségi idő során a gondoskodás és a tisztelet valamint az érzékenység is kialakuljon.

A mostani, debreceni találkozón az alábbi iskolák vesznek részt: Georg-Simon-Ohm.Berufskolleg, (Köln, Németország), Mustafa Kayisoglu Ortaokulu (Mersin, Törökország), Seinäjoen Koulutuskuntayhtymä (Seinäjoki, Finnország), Instituto Superiore Statale „E. Montale-Nuovo IPC” (Genova, Olaszország), Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola (Debrecen, Magyarország), Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma, (Debrecen, Magyarország).

A cívisvárosban tartózkodó diákok 2015. március 10-én ellátogattak a helyi önkormányzathoz is. A Régi Városháza Nagytanácstermében Komolay Szabolcs alpolgármester fogadta őket, aki elmondta, rendkívül fontosak az ehhez hasonló kezdeményezések, hiszen egyrészt a különböző korcsoportok egyre nehezebben kommunikálnak egymással, másrészt eljutottunk oda, hogy ma már nem csak az idősebbek taníthatják a fiatalokat, hanem a fiatalok is az időseket, hiszen a gyerekek beleszülettek a modern technikai, kommunikációs eszközök világába, nekik ez már természetes közeg, ezáltal sokkal könnyebben is kezelik ezeket, s könnyebben is tudják az idősebbeknek elmagyarázni ezek működését, hasznosságát. Emellett pedig kiválóak ez ilyen alkalmak arra is, hogy a diákok más kultúrákkal ismerkedjenek meg.

Utóbbi lehetőséget emelték ki a látogatóba érkezett iskolák vezetői is. Fekete József, a Medgyessy gimnázium igazgatója külön említést tett arról is, hogy iskolájuk immáron 25 éve áll kapcsolatban a marsbergi Carlus Magnus gimnáziummal, amelynek képviselője, Karl Dropmann szintén részt vett az eseményen.

debrecen.hu