Természetkárosítás a debreceni nagyerdőben

Papp László: “Nem történt természetkárosítás a debreceni Nagyerdőben”

Helyi hírek

A debreceni polgármester ugyanakkor elismerte: engedély nélkül dolgoztak a közmunkások.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnek (TIKTF) a debreceni Nagyerdőben kiirtott aljnövényzettel kapcsolatos vizsgálata szerint az érintett területen sem a védett növényzetben, sem a védett állatállományban nem következett be természeti károkozás – közölte a város polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.

Papp László a nagyerdei Békás-tónál tartott tájékoztatón ugyanakkor elismerte, hogy a munkálatokhoz nem rendelkeztek előzetes szakhatósági engedéllyel, ezért a munkák azonnali leállítása mellett megszüntették a szakmai irányításért és az engedélyek beszerzéséért felelős városházi alkalmazott munkaviszonyát.

A polgármester hozzátette: amint megkapják az engedélyeket, a természetvédelmi előírások maradéktalan betartásával folytatják a Nagyerdő parkerdei területének megtisztítását, az aljnövényzet ritkítását, hogy tavasszal megújulva fogadhassa a látogatókat a terület.

Papp László egyidejűleg köszönetet mondott azoknak a természetvédő civil szervezeteknek, amelyek felhívták a figyelmet az engedély nélkül végzett munkára. A környezetvédelmi felügyelőség védett fajok élőhelyének károsítása miatt indított eljárást az ügyben.

Az engedély nélkül megkezdett munkálatokkal “zavaró hatás” történhetett a parkerdőben lévő élőhelyeken, de “az ország természetvédelmi helyzetére, a térség természeti állapotának egészére nincs jelentős hatással a cserjeirtás, valamint azt fészkelési időszakon kívül végezték, így közvetlenül nem okozta védett fajok egyedeinek károsodását” – idézte szöveghűen a hatóság megállapítását Szekeres Antal, a debreceni polgármesteri hivatal jegyzője.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja, szakpolitikusa korábban közleményt adott ki az ügyben, amely szerint természetkárosításért feljelentést tesznek, és írásbeli kérdéssel fordulnak Fazekas Sándor illetékes miniszterhez. A PM azt írta: “parkrekonstrukció címén, közel egymilliárd forint értékű uniós támogatással engedély nélkül dolgozó közmunkások irtották ki a védett debreceni Nagyerdő aljnövényzetét”.