Védett növényeket pusztítottak el a Nagyerdőn?

Helyi hírek

Közmunkások gyomláltak a múlt héten a Parkerdőben. A Civil Fórum szerint a közmunkások kikapálták a védett növényeket és elpusztították a Nagyerdő aljnövényzetét. Gondola Zsolt Zoárd azt mondta, nem tudni, milyen károkat okoztak. A civilek az engedély nélkül végzett irtás felelőseit keresik.

– Azt szeretnénk, ha a polgármesteri hivatal megnevezné, kik követték el ezt a barbár tettet. Egyébként korábban arra volt ígéret, hogy egyeztetnek a civil szervezetekkel, ez is elmaradt ebben az esetben. Mindenféleképpen szeretnénk megtudni, engedély nélkül történtek-e bármilyen beavatkozások a természetvédelmi területbe – nyilatkozta a Debrecen Televíziónak Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület  elnöke.

Az önkormányzat az esettel kapcsolatban az alábbi közleményt adta ki:

Annak a kérdésnek az eldöntése, hogy a Nagyerdő parkerdei részében elvégzett munkálatok során megsértette-e bárki a természetvédelmi törvény rendelkezéseit, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség hatáskörébe tartozik. Tudomásunk szerint ez a vizsgálat elindult, és reméljük, hogy rövid időn belül megállapítja a hatóság, hogy történt-e jogszabálysértés és szükséges-e bármilyen további intézkedést tenni.

A polgármesteri hivatalban nem fog elmaradni a felelősségre vonás és a személyi konzekvenciák levonása, ha valóban megtörtént a természetvédelmi szabályok durva megsértése. Ennek kiderítése az ügy valamennyi szereplőjének közös érdeke, ezért mi magunk is kérjük az állami környezetvédelmi hatóságot, hogy mindenre kiterjedő, alapos és gyors vizsgálatával segítse munkánkat.
Polgármesteri hivatal Debrecen, 2015. február 12.